Opleiden voor de toekomst

04/07/2016

Door Ad Spijkers

Industrie 4.0 en Smart Industry behoren tot de belangrijkste thema’s in de industrie. Maar er zijn straks wel mensen nodig die met al die nieuwe technologie kunnen omgaan. Die mensen moeten vandaag worden opgeleid en getraind. Festo Didactic levert hier een belangrijke bijdrage aan.


     

In de beginjaren van de pneumatiek bleek, dat gebruikers weinig kennis hadden van deze technologie. Reden voor Festo om trainingen te gaan geven aan de industrie. Vervolgens vroeg het onderwijs om kennis en materialen beschikbaar te stellen. Daaruit kwam Festo Didactic voort. Behalve trainingen voor het bedrijfsleven biedt deze divisie vooral een breed scala aan leersystemen voor het onderwijs. Dat begint met componenten en gaat via modules en complete aandrijfsystemen tot applicaties en technieken die niet tot het terrein van het moederbedrijf behoren.

Festo Didactic werkt met de nieuwste technologieën, iets waar een docent in het technisch onderwijs ver van staat. Bovendien lijkt het technisch onderwijs wel eens te veel aandacht te geven aan sociale en communicatieve competenties. Mensen met een voltooide technische opleiding missen soms elementaire kennis en vaardigheden. Festo Didactic treft bij bedrijfstrainingen wel eens technici die niet weten wat een pneumatische cilinder is.

Harde techniek

De techniek verandert snel en het onderwijs en docenten moeten daarin mee. Wanneer er nieuwe technologieën worden ontwikkeld die in de toekomst belangrijk zullen zijn, zal Festo Didactic daar vandaag de engineers en technici voor opleiden. Voor omgaan met de apparatuur van morgen is het cursusmateriaal van vandaag nodig. Festo Didactic ontwikkelt en biedt daarom cursusmateriaal in de meer traditionele vorm (lesboeken, werkboeken, leeropdrachten) én via digitale technieken (filmpjes, video’s, e-learning, programmeer- en configuratiesoftware, simulatie, virtual reality, smart phones en tablets).

Maar studenten leren pas wat techniek is als ze met hun handen een keer iets hebben aangesloten. Vandaar dat Festo Didactic nog altijd de ‘harde’ techniek centraal stelt in het aanbod cursussen en lesmaterialen. Door passende opstellingen en materialen aan scholen te leveren, kan Festo Didactic er toe bijdragen dat opleidingen ook op langere termijn worden gegeven.

Technologie voor de toekomst

Festo Didactic is druk bezig met Industrie 4.0. Dat is de technologie van morgen, dus gaat men nú daarvoor mensen opleiden. Daarvoor zijn al opstellingen beschikbaar, zoals Cyber Physical Factory. Deze begint met het maken van een bestelling via een smartphone, waarna de bestelling op een complete fabriekslijn kan worden uitgevoerd en uitgeleverd, inclusief de controle op de aflevering bij de klant. Hier zit alle technologie in verwerkt: metaalbewerking, robotica, stations voor handmatig werk, een magazijn, HMI’s, koppelingen met MES en ERP. Cyber Physical Factory is de fabriek voor de toekomst, maar dan voor het onderwijs.

Festo Didactic beschikken sinds begin dit jaar over een systeem, waarbij een iPad kan worden gekoppeld aan meetopstellingen (foto). De tablet communiceert via Bluetooth met een soort cradle, waarop een aantal connectors naar meetopstellingen kan worden aangesloten. Dat kunnen analoge en digitale signalen zijn, of een oscilloscoop. Het systeem is geschikt voor metingen aan hydraulische, pneumatische, elektrische en mechatronische opstellingen. Daarbij is de iPad meer dan een HMI. De leerstof kan via de cloud worden binnengehaald en omvat behalve theorie ook opdrachten die meteen vanaf de iPad kunnen worden uitgevoerd. Dit systeem leidt studenten naadloos van droge theorie naar praktijk. Via de cloud ‘delen’ ze hun resultaten met de docent.