3D CAD vanuit de browser

12/02/2018

Door Liam van Koert

Jaarlijks reizen duizenden tekenaars en constructeurs af naar het zuiden van Amerika voor SolidWorks World. Naast het bekendmaken van noviteiten in ‘s -werelds meest gebruikte 3D-CAD programma, is het evenement vooral ook een graadmeter voor de toekomst van 3D engineering. De introductie van een cloudversies van SolidWorks (XDesign en Product Designer) en belangrijke samenwerkingen op het gebied van voxals (3D pixels) en generative design, geven de belangrijkste signalen af, in hoe die toekomst eruit zal zien.


     

 // Factory Facts //

  • Solidworks is een van de meest gebruikte 3D CAD-pakketten ter wereld
  • Moederbedrijf Dassault Systèmes wil gebruikers op haar 3D Experience Platform
  • Het introduceert daarom 'cloud CAD' versie XDesign en hybride versie Product Designer

Voor degene die minder ingevoerd zijn in de wereld van 3D CAD, CAM, CAE, PDM, PLM en nog minimaal 27 afkortingen van drie letters: SolidWorks is engineering software waarmee je 3D-modellen maakt, die eventueel leiden tot 2D-werktekeningen, die vervolgens de fabriek in gaan om de getekende onderdelen te maken. Het is big business, helemaal nu iedereen in de ban is van industrie 4.0 en machines – waaronder 3D printers - rechtstreeks wil aansturen vanuit die 3D-modellen. Inmiddels telt SolidWorks ruim 5 miljoen. Welk marktaandeel dat precies is, is gissen, maar de wandelgangen zijn het er over eens dat het fors is.

 

SolidWorks en het 3D Experience Plaform

Naast 3D-CAD software is SolidWorks ook een merk. Er zijn tal van toevoegingen voor het beheren van de data (PDM), het simuleren van onderdelen en samenstellingen (CAE) en het aansturen van draai- en freesmachines (CAM). Maar de basis was altijd een 3D tekenprogramma, dat je op je computer installeert en waarmee je je producten ontwerpt om vervolgens stuklijsten en productietekeningen te genereren. Daar lijken nu wat dingen in te verschuiven. Want inmiddels heeft de moeder van SolidWorks – het Franse Daussault Systèmes – een 3D Experience Platform in de cloud draaien met zeer geavanceerde en krachtige engineeringstools, die aanvankelijk vooral door de automotive en vliegtuigindustrie gebruikt werden, maar waarin tegenwoordig zelfs hele steden als Singapore worden nagebouwd en gesimuleerd. Met honderden mensen met verschillende achtergronden tegelijkertijd samenwerken aan één project, allemaal gebruikmakend van dezelfde rijke 3D-data die altijd up to date is, is natuurlijk een krachtige propositie. Toch zijn veel SolidWorks gebruikers voorzichtig. Wil ik mijn hele hebben en houwen wel in de cloud hebben? Mag het überhaupt wel? Wat als ik bijvoorbeeld voor het ministerie van defensie werk? Gian Paolo Bassi belooft dan ook plechtig dat de desktopversie blijft. De vele nieuwe features die tijdens de driedaagse gebruikersconferentie de revue passeren, onderschrijven dit.

 

0056

CEO van Solidworks Gian Paolo Bassi: "De desktopversie van Solidworks blijft." 

 

CAD in de browser

Tegelijkertijd wil Dassault Systèmes natuurlijk wel al die 5 miljoen gebruikers wel op haar 3D-Experience platform hebben en met de rest van de wereld laten samenwerken. Wat je dan doet? Precies. Je lanceert een twee nieuwe producten met dezelfde ‘look and feel’ als de vertrouwde desktopversie van SolidWorks. De eerste noem je XDesign en laat je volledig in de cloud draaien. Dat betekent dat je er met elk apparaat waarop een browser draait mee uit de voeten kan. Het betekent ook dat je niet meer praat over ‘bestandsformaten’ maar over ‘datamodellen’ die volledig passen in het 3D-Experience Platform. Alles wat je maakt wordt volledig door het 3D Experience Platform gesnapt en dus ook door alle producten die het huisvest. Dat zijn er nogal wat. Denk alleen maar aan de high-end manufacturing producten als CATIA, DELMIA, SIMULIA en ENOVIA. Maar ook aan EXALEAD , een krachtige zoekmachine die ook 3D snapt, kruisverbanden legt en big data analyseert en zelfs BIOVIA, een hele software suite voor biochemische engineering en simulaties.

 

Hybride CAD

Klinkt fantastisch toch? Dat is het ook wel. Maar CAD in de browser betekent ook dat je volledig aan de cloud bent overgeleverd. Al je data en intelectueel eigendom – ook je backups – zijn in handen van Dassault Systèmes. En wat als je geen internet hebt of Dassault Systèmes doet de deur dicht?
Vooral voor de twijfelaars komt SolidWorks daarom met een hybride oplossing die het Product Designer noemt. De CAD-software? Die installeer je op je desktop. De data gaat, mits je online bent, richting de cloud. En omdat het datamodel volledig in overeenstemming is met het 3D Experience Platform, heb je de beschikking over al het moois dat het te bieden heeft. Ben je niet online of wil je een lokale backup van je modellen en tekeningen maken? Ook dat kan gewoon met SolidWorks Product Designer. Je hebt dus bijna het beste van twee werelden. Bijna. Want tenzij je het op een zeer krachtige laptop hebt geïnstalleerd, ben je natuurlijk niet heel erg mobiel.

Overigens is het ook mogelijk de desktopversie van SolidWorks met de cloud te synchroniseren. Hiervoor hoef je alleen een plugin te installeren. Nadeel is dan wel dat je dan niet van alle 3D Experience Platform producten gebruik kan malen omdat die niet overweg kunnen met de bestanden. Maar delen en laten becommentariëren via bijvoorbeeld e-drawings, een viewer voor tal van CAD-bestanden, dat kan natuurlijk wel gewoon. Of dit – en de nieuwe features genoeg is om 'desktop CAD' ook de volgende 20 jaar tot eerste keus van veel engineers te houden, daarbij kan je je vraagtekens plaatsen. Maar dat ook desktop CAD een plek heeft in een 'maak renaissance' - Dassault Systèmes CEO Bernards Charlés spreekt liever niet van een revolutie - 'to make this planet great again' is een feit.

 

Wie overigens een uitgebreide versie van 3D engineering wil lezen, raad ik overigens van harte aan ook de komende editie van Constructeur te lezen. Hierin schreven we niet niet alleen een diepgaande duiding van Solid Works World 2018, maar behandelt hoofdredacteur Robin Zander bovendien enkele opmerkelijke nieuwe algoritmes (Live Parts) voor generative design.