Al 69 jaar Industrie 4.0

01/07/2016

Door Liam van Koert

“Eigenlijk zijn we al sinds 1947 met Industrie 4.0 bezig”, zegt Tim Bendig van Lenze. Ja, naast marketingkapstok is 4.0 een reële ontwikkeling met grote technische en bedrijfsmatige gevolgen. Maar het belang zo dicht mogelijk bij je klanten te staan blijft even groot. Sterker nog, dit hoort te zijn waar 4.0 om draait. Desnoods remote.


     

Veel revoluties kennen een voorspelbaar verloop. Eerst wordt er overschreeuwt, dan onderschat. Maar ook tijdens industriële revoluties bestaan er universele waarheden. Het belang van naast je klant staan bijvoorbeeld. In de machinebouw betekent dit de klant ontzorgen zodat deze zich op zijn kerncompetenties kan richten. Bending: “Dat het flexibele antwoord op toenemende productvariaties modularisering is, zal je niet verbazen. En dat software hierbij een steeds grotere rol speelt ook niet. Maar voor de machinebouwer is dat wel een probleem. Die moet behalve processpecialist ook programmeur zijn. Wij richten ons met onze motionoplossingen daarom steeds meer op toepassingsgerichte software die onze klanten zonder programmeerkennis kunnen gebruiken. Die software? Die is hartstikke nieuw en blijft in ontwikkeling. Dat naast de klant staan doen we al sinds 1947.”

Remote dichter bij

Het samenwerkingsadvies neemt Lenze ook zelf ter harte. Voor het bieden van remote oplossingen bijvoorbeeld was zowel op de Hannover Messe als tijdens de industrie 4.0 Dagen een bijzonder kastje van ei3 te zien, dat het midden hield tussen een gateway en harddisk. “Stel je voor dat je elke machine hiermee uitrust”, licht Bendig de noviteit toe. “Deze onttrekt alle data via een firewall uit de besturing en slaat deze lokaal op. Vervolgens wordt de data in de fabriek gecentraliseerd, versleuteld en richting de cloud gebracht. Hier wordt deze vervolgens op een slimme profielgebaseerde manier in realtime informatie omgezet.”


Condition based

De goed beveiligde cloudomgeving van ei3 biedt veel meer dan een paar OEE-dashboards. Spencer Cramer, directeur van ei3 legt uit: “Ei3 matcht de machinedata met een groot aantal historische modellen van Lenze. Hierdoor kunnen we nauwkeurige uitspraken doen over de staat van specifieke onderdelen.” Hij vervolgt met een bakkerijvoorbeeld en broodsnijmachines. “Uit ervaring weten we hoeveel energie er nodig is om een brood te snijden. Zien we dit oplopen, dan weten we dat de messen bot worden. Vroeger zou je hiervoor aparte sensoren toepassen of pas ingrijpen als er pulp uit de machine komt. Nu haal je het direct uit het energieverbruik van de messen. Vervolgens ligt het natuurlijk voor de hand deze informatie te koppelen aan de verzending van vervangingsonderdelen. Je ziet, 4.0 biedt een uitgelezen kans nog dichter bij de klant te zijn.  Zelfs al zit die honderden kilometers ver weg.”