Leren is zelf doen

16/06/2016

Door Bart Driessen

Begin dit jaar opende Turck een nieuwe test- en praktijkruimte voor machineautomatisering; het TASC of Turck Automation Solution Center. De vraag naar kennisoverdracht en inhoudelijke ondersteuning wordt namelijk steeds groter.


     

Hoe draag je kennis op een prettige manier over aan machinebouwers zonder meteen naar de boeken te grijpen? Wat Gerjan Woelders betreft is dat niet zo moeilijk: “Laat ze het zelf doen en ontdekken”. Samen met Maarten Rambach leidt hij de workshops bij Turck. “De vraag naar kennis is enorm. Door veel signalen vanuit de markt is het ons al langer duidelijk dat er veel belangstelling is voor praktijkopstellingen waar je echt kan leren over de ontwikkelingen en nieuwe technologie voor de machinebouw. De vernieuwingen gaan nu zo snel dat het heel moeilijk wordt om alles bij te houden. Neem bijvoorbeeld IO-Link. Het bestaat al een aantal jaren, maar er zijn nog veel mensen die niet weten hoe het eigenlijk werkt of hoe je dat in bestaande en nieuwe machines kan toepassen."

Zelf ervaren

"Wij kiezen er voor om deelnemers aan de workshops zelf te laten ervaren hoe het werkt en wat de voordelen zijn. De TASC-ruimte is een afspiegeling van de praktijksituatie waar we vele applicaties na kunnen bootsen. Deelnemers kunnen gebruik maken van de nieuwste technologieën zoals Industrieel Ethernet, IO-Link en RFID. Maar ook de software en visualisatie komen uiteraard aan de orde. En onze deelnemers kunnen dat zelf ervaren. Wij houden van een praktijkgerichte aanpak. In plaats van boeken lezen laat ik onze deelnemers zoveel mogelijk zelf doen. Dat is nog altijd de beste manier om iets te leren. Al doende krijg je de techniek onder de knie. Aan het eind van de dag zie ik dan ook deelnemers voldaan en blij naar huis toe gaan. En als kers op de taart krijgen deelnemers van ons ook nog een certificaat van deelname mee.”

 

Nieuwe technieken gebruiken

“Onze insteek is dus heel praktisch. Machinebouwers leren hier hoe ze nieuwe technieken kunnen gebruiken. En ze ontdekken wat het hen brengt. Daar gaat het om. Op die manier raken mensen overtuigd van de voordelen van bijvoorbeeld IO-Link. Ik heb het over IO-Link omdat het zo veel mogelijkheden biedt. Je kan bijvoorbeeld alle sensoren via IO-Link verbinden met alle veldbussen, inclusief industrieel ethernet. Op die manier bouw je een compleet industrieel netwerk dat ook nog via internet overal bereikbaar is. Grenzen vallen daardoor weg en je ziet dan ook dat IO-Link steeds meer wordt toegepast. In ons Automation Solution Center hebben we alles daarvoor in huis. Alle componenten die nodig zijn voor IO-Link worden namelijk door ons gemaakt, van sensor tot veldbus en van aansluittechniek tot software tools. Anders dan de concurrentie kunnen wij daardoor het hele programma van IO-Link invullen. En alles ligt klaar voor onze deelnemers. In de workshops mogen ze daarmee aan de slag en zelf complete netwerken bouwen.”

 

‘Plug-and-play’ subsystemen

“Met het Automation Solution Center kunnen we ook complete oplossingen laten zien die wij op klantspecificatie hebben ontwikkeld. Machinebouwers willen namelijk steeds vaker subsystemen om deze ‘plug-and-play’ in te bouwen in hun machines. Vooral als het gaat om elektronica, besturingen en software kiezen machinebouwers liever een kant en klaar subsysteem. Door de productie daarvan bij Turck neer te leggen, kan de machinebouwer zich concentreren op de mechanische opbouw van de machine. Wij selecteren daarvoor de componenten met bijbehorende software. In onze workshopruimte kunnen wij die subsystemen met softwarebouwstenen en componenten samen met onze klanten testen en demonstreren. Daarmee lost de machinebouwer het gebrek aan technisch opgeleid personeel op en kan hij ook nog tijdbesparend werken in de assemblage. Op die manier kan de machinebouwer toch nog complexe machines blijven bouwen.”

 

Kwaliteitsmanagement

Kwaliteitscontrole, vooral als het om spare-parts gaat, is een van de snelst groeiende toepassingen van RFID. Met RFID is het mogelijk om onderdelen van machines die vaak verwisseld worden (zoals filters, smeermiddelen, toners) te onderscheiden van plagiaat. Originele onderdelen krijgen dan een unieke RFID-tag ‘ingeplant’ zodat de RFID-reader de identiteit van dat onderdeel kan checken. Vervalste componenten vallen op die manier direct door de mand. Met een koppeling van de RFID-reader aan de machinebesturing kan ook de werking van de machine geblokkeerd worden. Alleen originele onderdelen worden dan geaccepteerd. Turck levert daarvoor de vereiste componenten, zowel in hard- als in software. Om te ervaren hoe bij een RFID-systeem configuratie, instellingen en installatie in hun werk gaan, organiseert het Automation Solution Center van Turck regelmatig RFID-workshops.

 

Cases van klanten

“Tot de doelgroepen van het Turck Automation Solution Center behoren mensen uit de machinebouw, research & development, hoofden TD, projectleiders en kwaliteitsmanagers” aldus Frank de Jong. “In de workshops kunnen cases van klanten worden uitgewerkt en verbeteringen en nieuwe mogelijkheden worden uitgeprobeerd. De benadering is dus voor een deel persoonlijk doordat deelnemers hun eigen applicatie zullen herkennen. Maar ook studenten met mbo- en hbo-niveau kunnen van de trainingsruimte gebruik maken. Turck onderhoudt daarvoor intensieve contacten met technische scholen, waaronder Windesheim in Zwolle”.

 

 

Onderwerpen workshops

Welke onderwerpen naast IO-Link en RFID komen aan bod in het Automation Solution Center?

•               Industrial ethernet, Multiprotocol, PROFINET, Ethernet IP

•               Vision

•               PROFIsafe

•               CIP safety

•               Modulaire machinebouw, hard- en software

•               FDT/DTM

 

In het Automation Solution Center staat nu een assemblagelijn, aangedreven door SEW-motoren met frequentieregelaars en diverse componenten voor safety, RFID en vision. Deze opstelling kan naar behoefte worden uitgebreid met een grote hoeveelheid andere sensoren en componenten.

•               Sensoren voor flow, druk, en temp

•               Encoders

•               Capacitieve sensoren

•               Ultrasoon sensoren

•               Optische sensoren

•               Lineaire meetsensoren

•               Met Codesys programmeerbare applicaties

•               HMI’s

•               Remote I/O met multiprotocol

•               Frequentieregelaars

•               Connectortechniek voor IO link en ethernet

•               Distributie van spanning in schakelkasten