Sensorknooppunt beschermt wissels

21/11/2016

Door Ad Spijkers

Onderzoekers aan de Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig (HTWK) hebben een draadloos, energetisch onafhankelijk sensorknooppunt ontwikkeld voor wisselverwarmingen in het Duitse spoorwegnet.


     

Het sensorknooppunt (foto) moet automatisch de temperatuur en slijtagetoestand van de wisselverwarmingen bepalen en aldus het uitvalrisico in het railverkeer door defecte of bevroren wissels reduceren. Bovendien moeten de energiekosten voor de verwarming van de wissel in de winter worden verlaagd, wat dankzij moderne sensortechniek een op de behoefte afgestemd in- en uitschakelen mogelijk is. Momenteel kost de wisselverwarming de Duitse spoorwegen rond de 44 miljoen euro.

Conventionele sensoren zijn met kabels aan het stroomnet aangesloten. Hun data verzenden ze eveneens over kabels. Bij wisselverwarmingen en veel andere installaties zou de installatie van zulke sensoren door de nodige grondverzetwerkzaamheden echter veel te duur worden. Daarom hebben de onderzoekers aan de HTWK Leipzig een sensor ontwikkeld, die volledig draadloos functioneert, ook bij winterse temperaturen.

In de toekomst moeten tot acht sensoren elke wissel bewaken en de afzonderlijke verwarmingselementen uitsluitend bij noodzaak inschakelen. Bovendien kunnen de sensoren het door slijtage veroorzaakte uitvallen van wisselverwarmingen op tijd diagnosticeren. (foto: Florian Strakosch/HTWK Leipzig)