Sun Dec 08 2019

12 08

Display neemt vingerafdruk

10/05/2017

Door Ad Spijkers

Het Fraunhofer-Institut für Organische Elektronik, Elektronenstrahl- und Plasmatechnik (FEP) heeft een OLED vingerafdruksensor met een hoge resolutie ontwikkeld.


     

Aan het instituut worden al vele jaren verschillende voor een toepassing specifieke OLED-microdisplays ontwikkeld, gebaseerd op OLED-op-silicium technologie. Deze technologie maakt het mogelijk de OLED als lichtbron met hoge nauwkeurigheid op een microchip aan te brengen.

Deze microchip kan vervolgens zijn voorzien van sensorelementen, zoals fotodiodes. Op deze manier kunnen voorwerpen worden belicht en kan tegelijkertijd het teruggekaatste licht worden gedetecteerd en geanalyseerd.

Zulke microchips zijn bijvoorbeeld als bidirectioneel microdisplay in interactieve databrillen te gebruiken. Het nietige display levert de informatie voor augmented reality toepassingen, terwijl de camerafunctie de kijkrichting bepaalt. De inhoud is aldus met een oogbeweging te besturen.

Vingerafdruksensor

De vingerafdruksensor maakt eveneens gebruik van de bidirectionele functionaliteit van lichtweergave en -detectie. De vinger wordt belicht en het teruggestuurde licht wordt geanalyseerd. Bij deze vingerafdruksensor hebben de onderzoekers een extra dunne omhulling voor de chip gebruikt, opdat de afstand tussen vinger en beeldsensor wordt geminimaliseerd en de vingerafdruk uitstekend kan worden bemonsterd. Hiervoor is geen optiek voor de weergave nodig.

Het eerste prototype heeft een eigen resolutie van 1600 dpi, driemaal meer dan normaal gesproken door de FBI wordt verlangd. Door deze hoge ruimtelijke resolutie kunnen behalve de typische papillairlijnen zelfs de kleinste zweerporiën worden herkend en gebruikt ter verhoging van de veiligheid.

Toepassing

Als veelbelovende toepassing van de nieuwe sensor kunnen de onderzoekers zich het gebruik in mobiele apparaten voorstellen ter identificatie van de gebruiker. Door zijn bijzonder hoge resolutie in in vergelijking met de hier veel toegepaste capacitieve vingerafdruksensoren is de nieuwe sensor veel minder gevoelig voor zogeheten spoofing, het gebruik van 'valse vingers'.

Als neveneffect kan het actieve oppervlak ook worden gebruikt als normaal display en boodschappen of logo's weergeven.