Mon Feb 06 2023

02 06

SEW-Eurodrive breidt servicedienst uit

18/07/2018

Door Bart Driessen

Het tekort aan vakbekwame servicemonteurs wordt als maar groter. Vooral mensen die op hoog niveau onderhoud leveren zijn schaars. SEW-Eurodrive breidt daarom haar servicediensten uit; en pakt ook grote projecten aan.


     

Tijdens de TOC in AHOY Rotterdam spraken we met Nick van der Mast, groepsleider heavy industrie solutions, en Dennis van Geemert, service manager voor heavy industrie solutions bij SEW-Eurodrive. Beiden zijn dagelijks betrokken bij onderhoudsprojecten; vooral als het gaat om machines met grote aandrijvingen. Dennis van Geemert: “In feite verzorgen wij al heel lang onderhoud voor onze klanten. We hebben niet voor niets in Nederland vijf eigen servicecentra. Die zijn verdeeld over het hele land. Daar worden de meeste aandrijvingen naar toe gebracht. Maar voordat er echt gesleuteld wordt, doen we eerst een echte analyse van het functioneren van de aandrijving. We meten trillingen, maar ook temperatuur en stroomverbruik. Een andere informatiebron zijn oliemonsters. Smeerolie kan ook veel informatie bloot geven. Door onderzoek van smeerolie kun je bijvoorbeeld stalen deeltjes onderzoeken en op grond daarvan advies geven aan de gebruiker. Daarnaast kijken we naar het gedrag van frequentieregelaars. De nieuwere frequentieregelaars bieden namelijk veel data. Samenvattend, we hebben het tegenwoordig over het verzamelen van data. We proberen voortdurend al deze data, zo veel mogelijk en verdeeld over een lange periode, te verzamelen. Door al deze data te analyseren kunnen we een goede diagnose stellen en bepalen welke onderdelen aangepakt moeten worden. ”

 

Condition monitoring

Dennis van Geemert: “Een andere naam voor onze vorm van onderhoud is condition monitoring. Dat betekent onderhoud, gebaseerd op de conditie van de aandrijving; dus niet op de levensduur of de storing. Daarom gebruiken wij data die verzameld worden aan of in de aandrijving. De data worden voor het grootste deel verzameld door middel van sensoren. Deze data kunnen dicht bij de machine zelf worden opgeslagen, maar worden ook steeds vaker via ethernet op afstand bewaard. Over het belang van data kunnen we kort zijn. Zonder data zijn veel handelingen onmogelijk. Data alleen zijn echter nog geen praktische informatie. Simpel gezegd, data zijn niet meer dan cijfers. Om zinvolle informatie te krijgen is het nodig dat data echt geanalyseerd worden. Bijvoorbeeld door middels van statistisch onderzoek van toerentallen, trillingen, temperaturen of motorstops. Statistisch onderzoek laat zien wat er gebeurt met aandrijvingen die regelmatig worden belast. Maar ook bij wisselende belastingen. Grafieken laten dan heel snel zien of er sprake is van snelle slijtage. Zodra we voldoende data hebben, kunnen we ook precies berekenen hoe lang een aandrijving nog zal werken. Voor de eindgebruiker, maar ook voor ons, is dat echte informatie. We kunnen de gebruiker dan op tijd waarschuwen. En we natuurlijk ook ons servicecentrum inschakelen. Op die manier kunnen we voorkomen dat productie stil komt te liggen en extra kosten gemaakt worden.”

sew IG service 1

De 'kleinere' aandrijvingen worden door de servicecentra van SEW onderhouden (foto: SEW-Eurodrive)

Onderhoud zware aandrijvingen

Het onderhoud van grote en zware aandrijvingen is toch voor een deel een ander verhaal. Hoe gaat SEW daarmee om? “In situaties zoals de kranen in de havenwereld, suikerindustrie en papierindustrie hebben we te maken met heel grote aandrijvingen die alleen heel moeilijk te verplaatsen zijn. In dat soort gevallen is het logisch dat het onderzoek, maar ook de revisie en reparatie op locatie worden uitgevoerd. Het zelfde geldt voor de installatie van nieuwe aandrijvingen. De ontwikkeling in dat soort onderhoudsprojecten is dat we ons steeds meer moeten richten op het gehele proces. De periode waarin we ons alleen bezig hielden met de aandrijving ligt dus onderhand achter ons. Nu moeten we om een succesvolle oplossing te leveren, kijken naar de totale omgeving van de installatie. Alle externe factoren die effect hebben op het gebruik van de installatie moeten we meenemen in onze planning. Dankzij onze praktijkervaring hebben we daar ook de kennis voor. We komen namelijk al jaren in die bedrijven en  kennen daardoor het hele proces. Op basis daarvan kunnen we onze eindgebruikers, maar ook OEM’ers adviseren.”

 

Voorbeelden uit de praktijk

Kun je ook enkele praktijkvoorbeelden noemen? “Jazeker. Een mooi voorbeeld van onze Rotterdamse collega’s is een complete, nieuwe kraanapplicatie die laatst nog in de Rotterdamse haven opgeleverd. Ons bedrijf heeft daar voor de opdrachtgever een hijsinstallatie ontwikkeld en geïnstalleerd, op basis van SEW-onderdelen. Een ander voorbeeld uit de kranenwereld is een oplossing voor het tegengaan van het slingeren van hijslasten. Het slingeren van lasten is niet alleen gevaarlijk, maar vertraagt ook het laadproces. Om dit te voorkomen hebben onze engineers daarvoor een effectief antislinger-systeem ontwikkeld. Door middel van onze intelligente regelaars, eigen software en data is het ons gelukt de slingerbeweging te neutraliseren. Een mooi voorbeeld van een intelligente aandrijving, ontwikkeld door rekening te houden met het hele proces.”

 

Dennis van Geemert, service manager voor heavy industrie solutions (links) en Nick van der Mast, groepsleider heavy industrie solutions, en bij SEW-Eurodrive “Om een succesvolle oplossing te leveren, kijken we naar de totale omgeving van de installatie” (Intro foto: Bart Driessen)