Fri Jul 01 2022

07 01

Hybride energie; opwekking en opslag

31/05/2018

Door Bart Driessen

Hoe kunnen we elektriciteit zo optimaal mogelijk benutten? Tijdens de WoTS kunnen bezoekers kosteloos deelnemen het lezingenprogramma over energievraagstukken in bestaande productie.


     

Wouter Wolters van Danfoss spreekt over  ‘Wat moet ik nu doen voor een energie efficiënte fabriek in 2028?’ Naast praktijkvoorbeelden gaat hij dieper in op procesoptimalisatie, energieopwekking en energieopslag. Wouter Wolters: “Door machines en processen uit te rusten met systemen voor energieopslag kan de energiekwaliteit aanzienlijk verbeterd worden en de prestaties en het algehele rendement naar een hoger niveau te brengen”.

Energiemonitoring

Charles Preeker van Weidmüller stelt de vraag centraal: “Hoe installeer je energiemonitoring op bestaande machines met minimale productiestilstand?”. In de industrie staan veel installaties, machines en lijnen die soms wel 20/25 jaar meegaan. Als de directie beslist – om wat voor reden dan ook - dat er energie bespaard moet worden dan is het slim om het energieverbruik van het machinepark onder de loep te nemen. Sterker nog: als een bedrijf boven een bepaald vermogen valt dan is de gebruiker verplicht tot maatregelen om de energie-efficiëntie te verhogen. Afhankelijk van de productieomgeving (soort net, vermogen etc.) zijn er diverse mogelijkheden om energie te meten en te besparen. Als een energiemonitoringssysteem op een bestaande machine wordt geïnstalleerd accepteert geen productiestilstand van 2 of 3 dagen. In de lezing van Weidmüller wordt duidelijk dat er ook  metingen op machines mogelijk zijn met minimale productiestilstand.

Data

Ten slotte gaat energiebesparing tegenwoordig ook over het op een goede manier verwerken van de beschikbare data. Koen Leeflang, energiespecials bij FESTO, gaat daarom in een presentatie dieper in op de vraag: Wat betekent digitalisatie voor de energie efficiënte fabriek in relatie tot IoT? Hoe worden productiemachines intelligenter gemaakt door keuze componenten en slim ontwerp? Energieverbruik maar ook factoren als slijtage zijn middels data te monitoren.

Aanmelden voor het seminar is (kosteloos) mogelijk in de beursregistratiemodule op WoTS.nl.

(Foto: FHI)