Tue Jul 07 2020

07 07

Laatste preview voor begin Hannover Messe

17/04/2018

Door Bart Driessen

Data zijn nu het ding. Maar welke? In deze laatste voorbeschouwing van de Hannover Messe schijnen we ons licht op vision en preventive maintenance. Volgende week volgt ons eerste verslag vanuit Hannover.


     

Mens + robot = vision

Wil je als eenvoudig werknemer werken met een robot, dan is het wel zo handig als deze robot ook nog iets kan zien. Maar ook als de robot alleen werkt is het belangrijk als die machine ziet wat er zich om hem heen voordoet. Zeker als je denkt aan het aspect veiligheid. Om mensen en objecten op tijd te herkennen moet de robot beschikken over een 3D-camera. Een nieuwigheid op de Hannover Messe is de O3X van ifm. Deze 3D-camera meet de afstand tussen de robot en het object op basis van de tijd die het infraroodlicht nodig heeft om terug te keren naar de sensor van de camera. De camera kan tot 4 meter afstand de plaats van het object herkennen. De 3D-beelden worden via ethernet bewerkt en opgeslagen. Deze 3D-camera komt binnenkort ook terecht in smartphones van Lenovo en Asus. Aan welke applicatie daarvan wordt gedacht is nog onbekend.

 foto 10a IFM4

O3X 3D-camera van ifm voor robots en agv’s

 

Sensoren en netwerken voor preventive maintenance

Als je het over slijtage hebt, kijk dan eens naar kabelrupsen in machines. Hele worsten van kabels worden in kabelrupsen af en aan verplaatst, simpel doordat de machine een op- en afgaande beweging maakt. Met als gevolg een onvermijdelijk slijtage van de kabel, of liever gezegd kabels. Om te voorkomen dat deze open slijten, breken of door andere kabels verhit worden is preventief onderhoud noodzakelijk. Ofwel controle van de toestand van de kabels en tijdig ingrijpen zodat de ongeplande stop wordt voorkomen. De oplossing die hoort bij het Industrie 4.0-concept bestaat natuurlijk uit  sensoren die gekoppeld worden aan het netwerk. Op die manier is het mogelijk om belangrijke data af te lezen. In dit geval gaat het om data als acceleratie, snelheid, temperatuur en uitgevoerde verplaatsingen. Igus, een bekende fabrikant van onder meer kabelrupsen, heeft voor de meting van deze data de isense EC.B-module ontwikkeld. Deze bestaat onder meer uit sensoren die aan de binnenkant van een schakel in de kabelrups gemonteerd worden. Voor de communicatie wordt deze gekoppeld aan een cloud-applicatie; of het eigen netwerk van de klant. De modules kunnen ook draadloos worden geïntegreerd met WLAN of via kabel met CAN-bus.  en zo ook helpen bij het verbeteren van de aanbevelingen voor preventief onderhoud.

 foto 13Igus

Netwerk, sensor en kabelrups gekoppeld voor preventie maintenance