Met de juiste regelaar de lakens uitdelen

31/03/2017

Door Liam van Koert

Vega Systems uit Oss is een van de eerste Nederlandse bedrijven die de nieuwe Altivar regelaars van Schneider Electric tot nieuwe standaard verheft. “Prijs, kwaliteit en levertijd zijn in de zeer competitieve wereld van industriële wasserijen maatgevend voor succes“, zegt inkoopmanager Eric Hamstra. “We zetten hier dan ook continu stappen, met standaardisatie als voornaamste gereedschap.”


     

 

Wordt er een machine besteld? Dan bouwt Vega Systems er vijf. Gaan de zaken zo goed dan? “We mogen niet mopperen”, lacht Hamstra. “Maar het is pieken en dalen. En door vijf machines in een keer te bouwen kunnen we niet alleen veel sneller en efficiënter de subsystemen en aansluitkasten samenstellen, maar hebben we ook veel minder afval bij de bouw van de frames omdat er meer uit één plaat gehaald kan worden. Tegen de tijd dat de eerste machine klaar is – na een week of twee – is de rest meestal al verkocht.”


Industriële wasstraat

Schone lakens en handdoeken op de hotelkamer. Het lijkt een vanzelfsprekendheid. Toch gaat hier een miljoenenindustrie achter schuil boordevol geavanceerde machines. Vega Systems levert ze, van A tot Z. Hamstra : “We maken industriële wasmachines en persen, maar ook pickers, mangels, vouwmachines en transportbanden. In feite kunnen we een hele wasserij inrichten, maar we leveren ook kleinere systemen aan stomerijen en cruiseschepen. Hoe een typische wasstraat eruit ziet? Die begint bij een batch-wasser, waar batches tot 100 kilogram stapsgewijs telkens een deel van het wasprogramma wordt gedraaid. Eenmaal schoon, dan wordt het wasgoed in 34 seconden met 63 bar droog geperst . Het badstof gaat vervolgens richting een gas- of stoomdroger, lakens gaan richting de mangel, waar ze met door grote rollen van 190 graden Celsius worden geleid. Hierdoor kunnen ze droog en gladgestreken aan de vouwmachines worden aangeboden, die afhankelijk van de mangel en vouwstrategie, tot 1200 lakens per uur verwerken. “


Standaard 3-fasen 

In veel van de machines van Vega zitten meerdere frequentieregelaars voor het aansturen van de motoren. Opgeteld zijn dat er nogal wat. De wet van de grote getallen dicteert dat kijken naar standaardisatie in zo’n geval voordelen op kan leveren. Voor Vega Systems was het in ieder geval reden om met Schneider Electric om de tafel te gaan zitten. “We zijn al op Schneider Electric gestandaardiseerd”, licht Hamstra toe. “Maar ook binnen hun zeer omvangrijke portfolio kan je op 
productniveau stappen zetten. Schneider stelde voor om alleen nog maar de nieuwe Altivar 320 toe te passen, de vervanger van de 312. Dit betekende standaard 3-fase gaan gebruiken, wat verschillende voordelen heeft. Op de eerste plaats is er het prijsvoordeel. De 3-faseregelaars zijn in aanschaf wat voordeliger, wat bij grotere volumes natuurlijk optelt. Maar de echte kostenbesparingen zitten in het productieproces. Met één standaard regelaar bouw je altijd op dezelfde manier en sluit je op dezelfde manier aan. Dit maakt ook het leven van de eindgebruiker veel gemakkelijker: het reduceert de spare part voorraad van de klant. Deze grijpt minder snel mis, zodat hij altijd vooruit kan, ook al staat een machine aan de andere kant van de wereld.” En het groene argument? Het toepassen van 3 fase zorgt voor een veel gelijkmatigere belasting, wat overdimensionering en energieverspilling voorkomt. Is dat ook geen voordeel? Volgens Hamstra zal Vega Systems het niet nalaten om als argument te noemen. Maar de doorslaggevende factor zal het niet snel worden. “Inkopers vragen om de beste prijs, dan om een nog betere prijs en tot slot om de allerbeste prijs. Pas daarna is er misschien wat ruimte over voor andere argumenten.”


Extra functies

Een bijkomend voordeel van de overstap dat Hamstra niet onbesproken wil laten, zijn enkele handige functies van de Altivar 320 die de machines van Vega Systems naar een hoger plan tillen. Een van die functies is de veiligheidsfunctie STO, ofwel Safe Torque Off. “Natuurlijk bespaart het standaard aan boord hebben van STO een extra veiligheidsrelais en extra programmeer en montagewerk uit. Maar je kan er ook andere leuke dingen mee doen. Zo hebben we er ook de capaciteit van onze picker mee op kunnen krikken. De picker is een apparaat waarmee je kluwen wasgoed met grippers uit elkaar trekt. Met de STO-functie kijken we nu of de grijper leeg is en veilig aan zijn volgende slag kan beginnen, wat de gemiddelde cyclustijd aanzienlijk omlaag heeft gebracht.”


Kitting

Tot slot vraagt Hamstra aandacht voor een derde partij die in het standaardisatieverhaal niet onbenoemd mag blijven. Het betreft groothandel ELT uit Veghel die voor Vega Systems de kitting verzorgen. “Kitting was voor ons echt de missing link om snel en efficiënt onze machines uit standaardmodules op te kunnen bouwen. Het ontzorgt onze logistieke inspanningen enorm. In het geval van de overstap naar een standaard Altivar 320 zorgt ELT dat deze precies op tijd in de juiste hoeveelheid geleverd worden, inclusief alle beveiligingsautomaten, relais, knopjes en andere toebehoren. Op deze manier kunnen wij onze panelen razendsnel en foutloos opbouwen en liggen de verschillende modules netjes klaar op het moment dat het basisframe van de machine binnenkomt. In vijfvoud. Want wie in onze branche de lakens wil uitdelen, kan niet anders dan vergaand gestandaardiseerd produceren. En dat lukt alleen met de juiste partners.”


Altivar Machine regelaars
Speciaal voor machinebouwers ontwikkelde Schneider Electric een nieuwe reeks Altivar Machine frequentieregelaars. De 320-versie is geschikt voor zowel eenfase als driefase netvoeding en het aansturen van, asynchrone en synchrone motoren van 0,18 kW tot 15 kW. Daarbij beschikt deze versie over eenvoudige geïntegreerde besturingslogica; ATV Logic. De ATV320 is geschikt voor alle gangbare communicatieprotocollen als Modbus TCP & Ethernet/IP, EtherCAT, DeviceNet, Profibus, Profinet en Powerlink zodat ze eenvoudig te benaderen en integreren zijn. Verder beschikken de frequentieregelaars over de Multi-Loader-functie. Hiermee kunnen ze ook zonder externe spanningsbron – dus nog in de verpakking – geconfigureerd worden. Voor machineveiligheid zijn beide varianten standaard uitgevoerd met STO (Safe Torque Off) voor toepassingen tot SIL 3 / PL e. Door de printplaatcoating conform klasse 3C3 zijn de regelaars bovendien geschikt voor toepassing in vervuilde omgevingen. Ze kunnen worden ingezet in de houtbewerkings- en verpakkingsindustrie of – door de mogelijkheid van een geregelde positionering aan hef- en transporttoepassingen. Maar ook voor de applicaties; automatisch wassen, strijken en vouwen van lakens zijn de nieuwe Altivar Machine-regelaars een prima keuze.