Amazonpraktijk: slechts één mensenminuut per pakket

17/03/2017

Door Liam van Koert

Een soort sinterklaasmomentje: de deurbel gaat. Het pakketje is eindelijk daar. Even tekenen voor ontvangst, naar de tafel lopen, schaar uit de la pakken en openen maar. De tijd verstreken van verwachtingsvol kloppend hart tot voldoening is meer dan dat de Amazon werknemers bezig zijn geweest uw pakketje samen te stellen en te verzenden. Zij verzorgden de hele order binnen één minuut.


     

 

In haar 22 jaar heeft Amazon een ongekende efficiëntie in haar magazijnen weten te bewerkstelligen. In totaliteit spenderen werknemers slechts één minuut aan het picken van de order, het verpakken in de doos, het labelen en het verzenden. De rest wordt gedaan door duizenden robots en andere systemen, die Amazon in 2014 in gebruik nam. Het bedrijf kon hierdoor 50% meer spullen in dezelfde ruimte opslaan.

 

Pickers en packers

Vroeger liepen werknemers, de zogenoemde pickers, langs de ontelbare stellages om items op te zoeken en van de juiste plank te pakken. Maar met de komst van de Kiva robots blijven de pickers netjes op hun plek en worden de stellagekasten naar de pickers toegebracht. Een scherm toont welk product er gepickt moet worden en waar dit zich bevindt. De planken zijn hierbij opgedeeld in compartimenten en kunnen meerdere items bevatten. Een T-shirt en deodorant bijvoorbeeld. Wanneer het item gescand is en in een gele bin is geplaatst, maakt de robot plaats voor een volgende kast die al even in de wachtrij stond. Eenmaal gevuld, slingeren de bins, uiteraard volledig gevolgd middels barcodes, over kilometers lange transportbanden naar een station om ingepakt te worden door, inderdaad de packers. Bijgestaan door een computerscherm dat toont welk formaat doos er moet worden gebruikt, verpakken zij de order in slechts 15 seconden. Inclusief bubblewrap, inclusief voorgesneden tape, inclusief barcode, die het pakketje naar de juiste vrachtwagen stuurt. De laatste mensenhandeling: het plaatsen van de doos in de vrachtwagen.


Je zou denken dat Amazon door al die automatisering de ene na de andere ontslaggolf kent. Maar het tegendeel is waar. In 2015 nam het bedrijf 76.700 nieuwe werknemers in dienst. Voor de eerste helft van dit jaar staat de teller op 38.100.