Grijper pakt lichte én zware lasten

11/05/2016

Door Ad Spijkers

Onderzoekers van INM Leibniz Institut für Neue Materialien hebben de kleefkracht van hun Gecomer structuren kunnen verhogen tot 20 kg/25 cm2. Hiermee is het mogelijk om een en dezelfde grijper te gebruiken voor het oppakken van lichte én zware objecten.


     

In de automobiel-, halfgeleider- en display-technologie worden veel componenten met gevoelige oppervlakken gebruikt. Tijdens het productieproces worden de onderdelen in een groot aantal processtappen heen en weer getransporteerd. De Gecomer technologie vermindert het risico van beschadiging of kunststof residuen tijdens dit transport.

Kunstmatig vervaardigde microscopisch kleine zuilen, genaamd Gecko-structuren, kunnen door puur fysieke interactie aan voorwerpen kleven. Door mechanische manipulatie van de structuur kan de hechting worden in- en uitgeschakeld. Aldus kunnen objecten snel en nauwkeurig worden opgetild en weer neegelegd.

Voor licht én zwaar

De nieuwe materialen maken nu ook het transport van zware en gevoelige objecten mogelijk. Deze ontwikkeling opent nieuwe mogelijkheden voor toepassing van Industrie 4.0. Om u een idee te geven: 20 kg/25 cm2 (ongeveer 8 N/cm2) komt overeen met het oppakken van veertig tablets met een oppervlak van een halve briefkaart. Volgens tests bij het Institut für Neue Materialien blijkt het systeem ook na 15.000 runs nog te werken. Zelfs licht ruwe oppervlakken kunnen betrouwbaar worden gehanteerd.

Een van de zwaartepunten bij verder onderzoek is de ontwikkeling van een systeem dat het mogelijk maakt om met het gepresenteerde hechtprincipe ook gewelfde oppervlakken op te tillen. Daarnaast onderzoeken de wetenschappers of de hechting ook door andere technieken is te besturen.