Sun Nov 29 2020

11 29

elobau ontwikkelt ergonomisch stuurwiel voor Still heftrucks

04/06/2018

Door Bart Driessen

Hoe ontwikkel je een nieuw stuurwiel voor een heftrucks? Tijdens een bijeenkomst spraken we met Christian van Os op de stand van elobau. “In opdracht van Still hebben wij een volledig nieuw stuurwiel ontwikkeld voor een nieuwe serie heftrucks. Wij werken al jaren samen met Still en ook nu hebben wij een klantspecifieke oplossing voor hen ontwikkeld. De nadruk bij deze oplossing ligt op ergonomie en robuustheid.”


     

foto 2 stuur

Alle knoppen en schakelaars op het stuur gespiegeld gemonteerd (foto: Bart Driessen)

Robuust en ergonomisch

Iedereen die wel eens op bedrijfsterreinen komt, wordt ook geraakt door de grote distributiecentra die tegenwoordig worden gebouwd. De groeiende e-business en digitalisering van de productie zal hier wel mee te maken hebben; feit is dat logistiek steeds meer ruimte in beslag neemt. Om deze schaalvergroting aan te kunnen is de logistieke sector gedwongen om nog meer te doen aan efficiëntie en ergonomie. Operators in de logistiek, vooral heftruckchauffeurs, krijgen te maken met extra werkdruk. Distributiecentra proberen in minder tijd meer tonnen te verwerken. Heftrucks moeten dan ook steeds zwaardere belastingen aankunnen. Vandaar de aanpak van Still. De nieuwe OPX-serie is daarom extra robuust uitgevoerd. De sturende draaiwielen bijvoorbeeld kunnen een belasting aan van 2000 newton. Het stuurwiel zelf van elobau is opgebouwd in de vorm van een vrijdragende constructie. Deze constructie is door elobau getest met behulp van Finite Elements Methode, of FEM. Het stuurwiel zelf heeft meer weg van een stuur uit een formule 1 auto dan wat je zou verwachten in een heftruck. Een belangrijk ergonomisch onderdeel is dat alle knoppen en schakelaars op het stuur gespiegeld zijn gemonteerd. Dat betekent dat elke chauffeur, ongeacht zijn gewoonte, altijd grip krijgt op de bediening. Dankzij deze ergonomische aanpak kan de chauffeur altijd intuïtief werken: de knoppen links of rechts pakken met het zelfde effect.

foto 3 STILL Flurfoederzeug

Moderne distributiecentra willen robuuste en ergonomische transportmiddelen (foto: Still)

Klantspecifieke oplossing

“We zijn er in geslaagd alle stuuronderdelen onder te brengen rondom het stuur, met inachtneming van alle eisen. Dat maakt ons natuurlijk heel trots. En het laat zien waartoe wij in staat zijn. Fabrikanten van allerlei voertuigen zijn hier enorm in geïnteresseerd. Voor ons is het weer een stap verder in deze markt. Daarbij zijn wij al zo ver dat we de complete productie van het stuur onder controle hebben. Naast de ontwikkeling van het stuurwiel, dat wij in samenwerking met de engineering van Still hebben uitgevoerd, hebben we ook de complete productie daarvan georganiseerd. Een voorbeeld daarvan zijn de kunststoffen onderdelen. Deze produceren we zelf, inclusief alle vereiste mallen.”

foto 23

Complete bediening heftruck vanaf stuur van elobau (foto: Still)

Twee partijen, niet meer

“Omdat we het product in zijn geheel, dus met alle componenten, kunnen produceren, heeft Still voor ons gekozen. Daarmee onderscheiden we ons ook van andere toeleveranciers. Door zoiets als een besturing van een heftruck door één partij te laten produceren, profiteert zowel Still als elobau van belangrijke voordelen. Zoals een duidelijke en overzichtelijke communicatie. Daardoor hoeft onze opdrachtgever enkel en alleen met ons te communiceren; en dus niet met andere leveranciers. Ook de verdeling van de verantwoordelijkheid is super duidelijk. Op die manier is het veel makkelijker en duidelijker afspraken maken.”

 

IMG 3305

Open lucht presentatie Still (foto Bart Driessen)

(openingsfoto) Christian van Os van elobau presenteert klantspecifieke oplossing op de Hannover Messe (foto Bart Driessen)