Fri Jun 05 2020

06 05

Nieuws van de komende Hannover Messe 2018

08/03/2018

Door Bart Driessen

Niet de nieuwe producten, maar de belangrijkste trends geven tegenwoordig de toon aan op de grote internationale beurzen. Lees hier de eerste editie van nieuws over de Hannover Messe 2018.


     

// Factory Facts //

  • Connectie van alle onderdelen in de industrie
  • Transparant automatiseringsplatform van Lenze
  • U-link met cloud-diensten van Weidmüller

Digitalisering van productie, koppeling aan netwerken, en natuurlijk het in 2011 gelanceerde Industrie 4.0 als paraplubegrip geven de toon aan op deze beurs. Het gaat om ontwikkelingen die onderhand in alle werelddelen terug te vinden zijn. Dus ook in Hannover waar 60% van de 5000 exposanten en 40% van de 240.000 bezoekers afkomstig zijn uit landen buiten Duitsland. En wat blijkt? Niet de resultaten van het verleden, maar de mogelijkheden in de toekomst staan op deze beurs centraal.

foto 1 Kockler2

Jochen Köckler, CEO Deutsche Messe: “Onderhand alle onderdelen in de industrie worden aan elkaar gekoppeld”

Aan elkaar gekoppeld

Tijdens de internationale persconferentie in Hannover gaf Jochen Köckler, CEO van de Deutsche Messe, zijn missie op de volgende manier weer. “Dat bijna alle onderdelen in de industrie aan elkaar gekoppeld worden door middel van allerlei netwerken is misschien wel het meest toonaangevende van de huidige ontwikkeling. De gevolgen daarvan zijn niet alleen dat werken in de industrie verandert, maar ook het zaken doen zal anders worden. Machinebouwers gaan leveren op basis van leasing en laten zich betalen op basis van geleverde, productieve machine-uren. Bedrijven gaan anders met elkaar samenwerken in de omgang met toeleveranciers en afnemers. Het karakter van het werk zal ook veranderen; software krijgt een steeds groter aandeel; machines worden steeds sterker geautomatiseerd en medewerkers op de werkvloer worden steeds beter ondersteund door machines. Dat betekent niet dat de mens uit de industrie zal verdwijnen, maar eerder dat de mens zicht laat ondersteunen door de machine. Het economische gevolg daarvan zal in elk geval zijn dat de productiviteit per uur verder zal blijven stijgen.”

 foto 2.beurs

De mens zal niet uit de industrie verdwijnen

IoT of liever IIoT

Wat kunnen we zoal verwachten tijdens de komende Hannover Messe? Een houvast voor een bezoek aan deze beurs is letten op de belangrijkste trends. Dus niet de spulletjes bekijken, maar de grote verbanden zoeken. Bijvoorbeeld IoT, of liever gezegd, IIoT: Industrial Internet of Things. Met andere woorden, we gaan allemaal naar de cloud. Een mooi signaal hiervoor is de aanpak van Lenze. Lenze biedt machinebouwers de mogelijkheid van een compleet, transparant automatiseringsplatform; met als resultaat dat vanuit elk automatiseringsniveau datacommunicatie mogelijk is. Dus vanaf het laagste velbusniveau tot en met de cloud. Dat betekent dat machines heel gemakkelijk gekoppeld kunnen worden. Ook als het gaat om extreem flexibele, slimme, aan het net gekoppelde machines. Een probleem voor de engineer is wel dat deze, naast de gebruikelijke machinebesturing, te maken krijgt met steeds meer andere software die geïntegreerd moet worden in het geheel. Om de engineer daarmee te helpen heeft Lenze een bibliotheek van bestaande software die beschikbaar is voor gebruikers. Zodoende hoeft de engineer niet alle softwareonderdelen zelf te ontwikkelen. En kan de integratie van de verschillende programmatuur doorgang vinden.

foto 3 Sick Mobile Platforms 

Transparant automatiseringsplatform voor gedigitaliseerde fabriek door Lenze

Cloud voor beheer op afstand

Beheer en controle van industriële componenten via de cloud zijn dus onderhand een sterk opkomend verhaal. Argumenten om beheer via de cloud te laten verlopen hebben te maken met de groeiende omvang van data van te beheren machines. Installaties worden ook steeds complexer en raken ook nog eens over de hele wereld aan elkaar gekoppeld. Een oplossing hiervoor is een onderdeel van u-link, een concept van Weidmüller. Gebruik maken van cloud-diensten is een kwestie van configuratie op basis van de bestaande installatie en structuur. Om te voorkomen dat partijen zonder autorisatie toegang krijgen, beschikt Weidmüller wel over servers die alleen in Duitsland staan, aangevuld door afgeschermde ‘containers’ met een online platform. Voor snelgroeiende bedrijven is het gunstig dat zowel het aantal installaties als het aantal clients niet door grenzen beperkt wordt. Zoals gebruikelijk kan met u-link ook de autorisatie van deelnemers geregeld worden.

foto 7 Weidmuller

Beheer van installatie via de cloud met u-link van Weidmüller