Ultrasoonsensoren zijn nu kleiner, preciezer en slimmer

16/01/2019

Door Bart Driessen

Ontwikkelingen zoals IIoT, Industrie 4.0 en digitalisering mogen dan wel zorgen voor enorme netwerken. Maar minstens zo belangrijk zijn de ultrasone sensoren. Alleen worden deze steeds kleiner. En ook nog steeds preciezer. Wat Turck op dit gebied laat zien, hebben we op de recente SPS-beurs in Neurenberg bekeken. 


     

 // Factory Facts //

  • Ultrasoonsensoren nu in M8 en M12 
  • Kunnen preciezer meten
  • Zijn kleiner uitgevoerd
  • Reikwijdtes 100, 200 en 400 mm
  • Blindzone 20 en 40 mm
  • Aansluiting op IO-Link

 

Markus Bregulla weet als productiemanager voor optische en ultrasensoren bij Turck welke ontwikkelingen tegenwoordig toonaangevend zijn in de sensortechniek. Markus Bregulla: “De ontwikkelingen in de techniek voor ultrasoonsensoren gaan op dit moment steeds sneller. Sensoren kunnen nu steeds preciezer meten. En ze worden ook steeds kleiner uitgevoerd; waardoor ze ook steeds dichter bij het object worden gemonteerd. De hogere precisie van ultrasoonsensoren is vooral mogelijk dankzij vloeibare kristalpolymeren; dit gevoelig materiaal biedt een hoge weerstand. Wij hebben nu tien nieuwe van dergelijke ultrasoonsensoren ontwikkeld die uitgevoerd zijn in M8 en M12. Deze sensoren kunnen op de machine veel dichter bij het te meten object worden gemonteerd. De oudere sensoren hadden daarentegen een grotere diameter en werden noodgedwongen op een grotere afstand van het object gemonteerd. Het voordeel van de M8- en M12-sensoren is dan ook dat de machines door de preciezere meting veel meer kunnen.”

foto 2 Sensoren Turck1718

Nieuwe ultrasoonsensoren 8 en 12 M (Foto Turck)

Nieuwe ultrasone sensoren

De vier nieuwe 8M ultrasensoren (RU10U-M8) van Turck zijn uitgevoerd in vier verschillende modellen. Zo is de sensor verkrijgbaar als diffuse sensor of als zender/ontvanger, in de vorm van PNP of NPN. De reikwijdte van deze sensoren gaat tot 100 mm, met een blindzone die eindigt bij 20 mm. De grotere 12 mm sensoren zijn onderverdeeld in twee groepen: de RU20U-M12 en de RU40U-M12. Het verschil tussen die twee zit onder meer in de reikwijdte van 200 respectievelijk 400 mm. Daarnaast zijn er vier sensoren uitgevoerd met analoge uitgang. Twee andere sensoren zijn uitgevoerd met een aan-uitschakeling plus een IO-Link-verbinding. De koppeling aan IO-Link is van groot belang voor de automatisering van de bijbehorende machine. Door IO-Link kunnen de sensoren al hun data beschikbaar stellen aan een hoger dataopslag en –analysesysteem. Opslag van sensordata is daardoor binnen handbereik. Bovendien verloopt met IO-Link de aansluiting van sensoren veel gemakkelijker en sneller. De twee groepen sensoren beschikken verder over een reikwijdte van 200 en 400 mm plus een bijhorende, kleine blindzone: deze bedraagt respectievelijk 20 en 40 mm.

 3205901

Blindzone die eindigt bij 20 mm (Foto Turck)

 

Voordelen nieuwe ultrasoonsensoren

Een hogere precisie klinkt goed, maar welk voordeel levert dat op? Markus Bregulla: “De hogere precisie van sensoren brengt het productieproces door machines op een hoger niveau. Kleinere sensoren, die ook preciezer werken, kunnen helpen bij het verbeteren van het kwaliteitsniveau van producten. Maar ook de snelheid van de productie en dus de output van het productieproces kunnen daar mee verbeterd worden. En vergeet niet de kracht van ultrasoonsensoren. Dit soort sensoren kunnen praktisch elk materiaal met gemak detecteren. Andere sensoren kunnen moeilijk overweg met dingen als stof, vuiligheid en water. Ultrasoonsensoren hebben daar geen probleem mee. Optische sensoren kunnen bijvoorbeeld last hebben van ruwe oppervlakten of bepaalde kleuren. Ultrasoonsensoren kunnen daar juist goed mee overweg. Of het nu gaat om staal of kunststoffen, geen probleem.”

Toepassingen ultrasoonsensoren

Ultrasoonsensoren zijn zeer geschikt in de industriële automatisering voor het afzonderlijk  controleren van industrieel gevulde flesjes of tubes. De RU10U-M8 reageert bij elk flesje of de inhoud voldoende is. Daarnaast schakelt de sensor de aanvoer van de dop van de volle fles. Het controleren van de positie van verschillende producten op een lonende band, inclusief het verwijderen van voorwerpen, behoort tot de uitgelezen toepassingen van de nieuwe ultrasoonsensoren. Een andere toepassing is die bij metaalbewerkingsmachines: de M12-sensor controleert in metaalmachines of de juiste boor op zijn plaats is. In de transportwereld voorkomen ultrasensoren botsingen tussen hijskranen en vrachtwagens of ladingen.

Introfoto Bart Driessen