Fri Jun 05 2020

06 05

Brandbluspompen voor ammoniakfabriek

17/11/2017

Door Bart Driessen

Samen met WEG Netherlands ontwikkeldbart@thetextfactory.eu uit Winterswijk acht brandbluspompen voor EuroChem. De pompen zijn inmiddels als plug and play-oplossing geïnstalleerd in een nieuwe ammoniakfabriek in Rusland. Het verhaal van een samenwerking.


     


In de fabriek van Pentair Fairbanks Nijhuis (PFN) in Winterswijk spreken we met Arjan van de Wolfshaar, projectmanager bij PFN en Martijn Brinks, business unit manager bij WEG uit Oldenzaal. Van de Wolfshaar is na zijn studie werktuigbouw aan de TU Twente twee jaar geleden terecht gekomen bij PFN. “Ons bedrijf richt zich op pompen en pompsystemen voor water en brandblus toepassingen. Ik richt mij met name op grotere projecten waarbij we klantspecifieke oplossingen leveren aan klanten in de olie-, gas- en chemiebranche. De uitdaging is om – samen met een projectteam - steeds weer nieuwe oplossingen te bedenken. Wij werken voor verschillende internationale opdrachtgevers en de projecten zijn altijd van een hoog technisch niveau. Dat geldt ook voor het project in Rusland waar we nu in een afrondende fase zitten.”

 foto 2 vier grote pompen

Klantspecifiek werken

Waarom die nadruk op klantspecifieke oplossingen? Van de Wolfshaar: “Dat PFN zo veel klantspecifieke oplossingen levert heeft verschillende redenen. Ons bedrijf bestaat al meer dan 100 jaar en beschikt daardoor over een veel ervaring en vakkennis. Dankzij die kennis kunnen wij altijd nieuwe oplossingen bedenken voor onze klanten. Daardoor onderscheiden wij ons van de seriebouw. Dat soort producten zijn in de aanschaf misschien goedkoper, maar bieden niet de oplossing die de klant zoekt. Bovendien zit service in ons DNA. Wij zijn het gewend om de klant te helpen. Ook daardoor onderscheiden wij ons. Voor mij als werktuigbouwkundige is er niks mooiers dan deze klantspecifieke aanpak. De omgeving doet constant een beroep op je vakkennis en creativiteit. En doordat opdrachtgevers plug and play-oplossingen verwachten, moet je ook veel meer bieden dan alleen pompen. Bij ieder project worden de wensen van de klant door onze engineers tot in detail uitgewerkt. Wij spreken daarom ook over complete pomp sets: fundaties, pompen, aandrijvingen, besturing met bijbehorende software en schakelkasten. Al onze producten worden niet alleen in eigen huis ontworpen, maar ook geproduceerd en getest. Afhankelijk an de omvang is de gemiddelde projectduur twee maanden tot een jaar. Waarbij de orderwaarde varieert van enkele duizenden tot miljoenen euro’s.”

foto 1 PFN WEG martijnbrinks arjanvdwolfshaar 

Ammoniafabriek in Kingisepp

“Het project dat wij nu met WEG Netherlands uitvoeren bestaat uit de levering van acht splitcase pompen voor brandbestrijding. Onze opdrachtgever is Maire Tecnimont, een Italiaans engineerings- en constructiebedrijf. In opdracht van EuroChem bouwen zij een nieuwe ammoniafabriek in Kingisepp; in de buurt van Sint Petersburg. EuroChem is een internationale producent van kunstmest met vestigingen in Italië, Kazachstan, België en Rusland. De nieuwe plant in Rusland behoort straks tot de allergrootsten van Europa. Met de nieuwbouw is een investering van 660 miljoen euro gemoeid. De ammoniafabriek produceert straks 2,700 ton ammonia per dag; en wordt nog aangevuld met vier andere ammoniafabrieken. Ook voor ons is dit een groot project. We zijn er ongeveer acht maanden mee bezig en de waarde van de complete levering ligt ergens rond de miljoen. Het hele pakket bestaat uit vier grote elektrisch aangedreven horizontale splitcase pompen, twee kleinere verticale jockey pompen en twee diesel aangedreven horizontale splitcase pompen. Omdat de pompen geplaatst worden in een omgeving van een ammoniaplant is het gebruik van koper elektrisch aangedreven - met uitzondering van de bedrading - niet toegestaan. Daarom hebben wij bijvoorbeeld de waaier van de pompen niet uitgevoerd in brons, maar in RVS. Het feit dat wij in het ontwerp zover mee kunnen gaan met de klant, is één van de redenen waarom wij deze opdracht gekregen hebben.”

Elektrische aandrijvingen

Martijn Brinks: “Onze bijdrage aan deze plug and play-oplossing bestaat uit specifieke aandrijvingen voor de zes elektrisch aangedreven pompen. Daarvoor moesten we wel aan nogal wat eisen voldoen. Behalve dat alle motoren van Europese oorsprong moeten zijn - onze fabriek is in Portugal – moet alle documentatie in Engels en Russisch. Verder hebben we, vanwege de agressieve ammoniak-omgeving, de motoren voorzien van onze ISO12944-2 C5 I/M-coating met polyurethaan toplaag. Verder werken onze geleverde elektromotoren met zeer lage startstromen. Dat voorkomt dat de motorbeveiliging aanspringt tijdens het starten. Voor de vier grote pompen hebben wij twee stuks W50 motoren geleverd van 355kW en twee van 450kW. Deze vier motoren worden op een hoogspanning van 6kV aangesloten. Daarnaast hebben we voor de jockey pumps twee stuks W22 motoren van 45kW op 400V geleverd. Verder hebben we natuurlijk een aantal standaard veiligheidsopties ingebouwd, zoals een dubbele set PT100’s in de motorwikkeling en een set PT100’s op de lager. Deze kunnen via een speciale, door ons geleverde transmitter met HART protocol, verbonden worden met de complete installatie van de klant. Een ander onderdeel is de  stilstandverwarming. Deze verwarming voorkomt condensatie in de motor. Een andere special zijn de klemmenkasten voor hoogspanningsmotoren. Deze zijn geschikt voor een kortsluitstroom van 50kA gedurende 1 seconde. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de eisen. Alle specificaties voor de aandrijving zijn door het team van WEG geanalyseerd. We hebben ook in Nederland een team dat zich volledig richt op hoogspanningsoplossingen. Bij elk project hoort een projectbespreking met verkopers en projectbegeleiders van Pentair Fairbanks Nijhuis en WEG. Zo krijg je korte communicatielijnen en succesvolle projecten.

Bewaren

Bewaren