Digitale koffiemachine voor een lekker bakkie

19/05/2017

Door Bart Driessen

De belangrijkste plek in elk bedrijf is nog steeds de koffieautomaat. Er wordt vergaderd, geroddeld en de beste ideeën besproken. Op de Hannover Messe gebruikte Weidmüller een koffiemachine om te laten zien wat Industrie 4.0 is: Barista 4.0.


     

Het was snel duidelijk dat de koffiemachine vol zat met allerlei automatiseringscomponenten. Maar waarom? We spraken de baas van de Barista 4.0, Immo Birnbaum, software developer voor embedded devices en automation products bij Weidmüller. “Het begon met onze oude machine die niet meer te repareren was. We kregen toen een nieuwe machine; maar koffie, afgestemd op de individuele smaak van onze collega’s, kon hij niet leveren. Als automatiseerder van machines vond ik dat onbegrijpelijk. We leven toch in het tijdperk van Industrie 4.0? Dus hebben we die machine uit elkaar gehaald en met onze Weidmüller-producten op het niveau van 4.0 gebracht.”

Barista 4.0

Complete 4.0 oplossing

Het gaat dus om de automatisering en niet zozeer om de koffie? “Natuurlijk staat de automatisering van de machine voorop. Zo’n machine trekt een groot publiek en laat zien wat wij met Industrie 4.0 kunnen. Wij hebben daarvoor de noodzakelijke componenten en kunnen ook de complete oplossingen bieden. De Barista 4.0 is daar een duidelijk voorbeeld van. Alle componenten die daarvoor gebruikt zijn komen van Weidmüller. Behalve dan de iPad waarop je je favoriete koffie samenstelt. Dat gebeurt via onze app. Via de app voer je de data van je favoriete recept en je naam in. De data worden onder meer gebruikt voor het barcodesysteem. Met de geprinte barcode kan de gebruiker zijn koffie bestellen; simpel door de barcode langs de machine te bewegen. Zowel de printer als de barcodelezer zijn natuurlijk Weidmüller-producten. Trouwens, in plaats van barcode kan dat ook met RFID. Voor beide technieken hebben we oplossingen. Met RFID kun je een tag op je eigen koffiebeker bevestigen zodat je altijd je eigen soort koffie krijgt. Je hoeft je beker maar in de buurt van de koffieautomaat te houden en je koffie wordt gemaakt. De webapplicatie geeft de data verder door aan de besturing van de koffiemachine zodat de complete machinebesturing aan het werk wordt gezet; van schakelkast tot en met connectoren en sensoren, u-remote, u-link, en het beeldscherm voor de visualisatie van het productieproces. Met als resultaat een bakkie koffie volgens eigen smaak.”

Ook presentatie van koffiedata

Hoe zit het met de data? Tegenwoordig kan toch geen machine meer zonder data? “Dat is waar. Het hoort ook bij het 4.0-karakter van de machine. Ook de Barista zorgt voor de verwerking en presentatie van alle data. Alle data worden opgeslagen en in statistieken gepresenteerd. We zien dus in een oogopslag hoeveel water, koffiebonen en melk we hebben gebruikt. Natuurlijk zien we ook de temperatuur van de geleverde koffie, maar ook de druk die wordt uitgeoefend op de koffie zodat het aroma helemaal in orde is. Ook kunnen we zien of de productie onderbroken is geweest en welke oorzaken dat zou kunnen hebben. We zien ook meetgegevens van onderdelen zoals pompen, molen, kleppen en verwarmingselementen. Een nieuw onderdeel dat wij hier hebben toegepast is u-control. Met u-control maakt Weidmüller een nieuwe stap op het gebied van machinebesturing. Gewerkt wordt aan de ontwikkeling van modulaire componenten, gebaseerd onder andere op EtherCAT. In de loop van dit jaar zullen we met meer details komen over u-control.”

20161003

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren