Tue May 26 2020

05 26

Remote Management voortaan via de Cloud

10/01/2017

Door Bart Driessen

Een van de laatste nieuwsfeiten in de industriële automatisering is dat eWON voortaan onderdeel is van HMS. Met als gevolg dat de cloudtechnologie met Netbiter deel is van eWON. Marcia Almekinders en Vincent Wagenaar van Raster Products leggen uit hoe dat zit.


     

De forse groei van het Zweedse HMS Industrial Networks, kortweg HMS, behoort tot het opvallende bedrijfsnieuws van het afgelopen jaar. Dit bedrijf startte in 1988 als tweemans garagebedrijfje in Halmstad. Nu werken er 500 mensen en zal de jaaromzet ergens in de buurt komen van 120 miljoen euro. Vooral met Anybus heeft het zich aardig in de kijker gezet; een vertaaloplossing voor nogal wat veldbusprotocollen. HMS presenteert zich dan ook als ‘specialist in connecting devices’. Na de overname van het Duitse Ixxat volgde het Belgische eWON. Met als resultaat dat eWON nu ook Remote Management verzorgt via de cloud.

EC350 view 4

Merknamen blijven bestaan

Dat zijn best grote veranderingen. Komen jullie van Raster Products er nog uit? Vincent Wagenaar: “Het valt allemaal wel mee. De drie merknamen Anybus, Ixxat en eWON blijven gewoon bestaan. Producten die ontwikkeld zijn door HMS, maar beter bij eWON passen, worden toegevoegd aan eWON. Dat geldt met name voor Netbiter, dat is nu een eWON-product. Netbiter komt dus te staan naast de andere eWON-producten: Cosy en Flexy. De Cosy wordt ingezet voor het op afstand oplossen van problemen, inbedrijfstellen en programmeren van PLC’s, een pure remote access oplossing. Terwijl de Flexy een modulaire router is die kan worden aangepast voor remote access en het verzamelen van data uit verschillende merken plc’s. Netbiter onderscheidt zich vooral door de mogelijkheid van visualiseren en beheren van veldapparatuur via de cloud, ofwel remote management.

Netbiter Argos cloud2

Cloudcomputing

Hoe werkt Remote management via de Cloud? Marcia Almekinders: “Vooral het gebruik van cloudcomputing is erg kenmerkend voor Netbiter. ‘Remote management’ betekent in het geval van Netbiter het managen van data via de cloud. Bijvoorbeeld gebruikers en verhuurders van aggregaten en andere mobiele machines krijgen met Netbiter eenvoudig toegang tot hun apparatuur. Dankzij de ingebouwde GPS module weten ze ook exact waar die apparatuur zich bevindt. De Netbiter is in feite een compact uitgevoerde gateway die alle machinedata automatisch doorstuurt naar de cloud. Dat gebeurt in een encrypted format. De data waar het om gaat komen op die manier terecht op www.netbiter.net. Deze URL is een afgeschermde website waar alle data opgeslagen en gevisualiseerd worden. eWON gebruikt daarvoor een eigen datacentrum, het Netbiter Argos-datacentrum. Om toegang te krijgen tot de data van zijn machinepark hoeft de gebruiker alleen maar in te loggen op netbiter.net. Uiteraard is die toegang beveiligd. De verbinding van Netbiter naar de site kan worden gemaakt via ethernet of mobiele telefonie.”

Kant-en-klare templates

Vincent Wagenaar voegt toe: “Om data in een overzichtelijke presentatie te visualiseren zorgt Argos ook voor kant-en-klare templates. Deze templates zijn belangrijk voor gebruikers van de machine, de machinebouwers zelf en de verhuurders. Er zijn templates om processen realtime te visualiseren, ze te monitoren en ook te besturen. Er zijn ook templates om data te loggen en analyseren. Analyse is vooral belangrijk als het gaat om trends, storingen en andere afwijkende gebeurtenissen. Er zijn ook templates met tabbladen voor het managen van projecten of onderhoudswerkzaamheden. Al deze templates zijn beschikbaar voor licentiehouders. Wil de klant eigen templates toevoegen, dan is ook dat mogelijk.”

Voordelen cloud

Zijn er nog andere voordelen als een makkelijke toegang door het werken in de Cloud? Marcia Almekinders: “Cloudcomputing biedt onder meer een grotere capaciteit qua presentatie. Zo kun je met Argos de data van meerdere Netbiters tegelijk bekijken. Omdat Netbiter alle data direct doorstuurt naar de cloud maakt het ook niet uit waar je als gebruiker bent. Alarms kunnen behalve via internet ook met sms worden verstuurd zodat je altijd verzekerd bent van belangrijke informatie. Netbiter is vooral interessant voor mobiele toepassingen. De gateway is namelijk voorzien van een ingebouwde GPS, je weet dus precies waar de machine zich bevindt. Het is geen probleem om data van meerdere Netbiters tegelijk in te schakelen en zo data en trends te vergelijken. Daarmee kun je achterhalen of dezelfde type machines ook hetzelfde gedrag vertonen.

Een ander voordeel van Cloudcomputing is het werken met Argos. Argos is namelijk SaaS, ofwel Software as a Service. Belangrijk voordeel van SaaS is dat de software niet meer hoeft te worden gekocht. Argos hoeft ook niet te worden geïnstalleerd op een eigen server of pc. De software  wordt immers gehost op servers van eWON en benaderd via een webbrowser. Het scheelt dus kosten en levert meer gebruiksgemak.”

Nederlandse importeur

Wat betekent deze uitbreiding van eWON voor Raster Products? Vincent Wagenaar: “Wij zijn de Nederlandse importeur en vertegenwoordiger van alle eWON-producten en dat bekent dat we door deze uitbreiding een nog bredere klantengroep kunnen bedienen. Nog meer dan tot voor kort zullen we te maken krijgen met machinebouwers en gebruikers van mobiele apparaten. Denk maar aan mobiele huurmachines, aggregaten, pompen en zuiveringen. Onze sterke kracht is het adviseren van de klant. Door de uitbreiding met Netbiter bestaat het eWON-aanbod uit vier oplossingen: Cosy, Flexy, Netbiter en ook nog eFive. Om daar de juiste keuze uit te maken is het belangrijk om de behoefte van de klant goed in kaart te brengen. Wij doen dat natuurlijk ook voor onze andere producten. Maar in dit geval is dat zeker zo belangrijk.”

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren