Tue Jul 07 2020

07 07

De kunst van het universeelgrijpen

04/03/2015

Door Liam van Koert

Afgelopen jaar was er het nieuws dat Sommer Automatic voortaan als Zimmer verder gaat. En nu ligt daar dan het eerste wapenfeit: de nieuwe 5000-serie. Deze hoogwaardige grijperserie is echt universeel en past op tal van gangbare systemen en merken, ongeacht of deze elektrisch of pneumatisch zijn.


     

 

Robuuste geleiding
De parallelle en driepuntsgrijpers van de 5000-serie komen niets te kort. Zelfs de standaard versies bieden een aantal unieke eigenschappen. Zimmer engineers hebben de grijpers bijvoorbeeld standaard uitgerust met zeer nauwkeurige staal-in-staal geleidingen. Deze zijn veel robuuster dan gebruikelijke staal-aluminium geleidingen. Geen wonder dat 5000-grijpers zeer precies zijn en lang meegaan. Bovendien is het geleidingssysteem roestvrij en heeft het een extra DLC-coating meegekregen. Dertig miljoen cycli? Geen centje pijn. 

Een andere standaard eigenschap: een IP64-beschermingsgraad. En met wat extra bescherming is IP67 ook geen enkel probleem, zelfs niet in de zeer corrosieve condities van sommige bewerkingscentra. Hier heeft de DLC-coating overigens nog een voordeel: hij zorgt voor een extra lage wrijvingscoëfficiënt. Dat scheelt gedurende de lange levensduur behoorlijk wat energie. 

Volledige controle
Dan nu een aantal woorden over de besturing. Want ook daar is flinke vooruitgang geboekt. De Advanced Control Module (ACM) is een geïntegreerde controller die een krachtige borstelloze DC-motor aanstuurt. Hieraan danken de elektrische grijpervarianten hun enorme grijpkracht, snelheid en controle. Maar hij maakt ook het integreren van elektrische grijpers kinderspel. De GEP 5000-serie beschikt namelijk over een intuïtief bedieningspaneel dat in de behuizing is geïntegreerd en waarmee direct grijpkrachten en dynamiek kunnen worden ingesteld. Verschillende LEDs geven vervolgens feedback over de in gebruik zijnde functies en parameters. 

Echt universeel
De aansturing en voeding van elektrische grijpers gebeurt middels één 24V-kabel. De grijper opent zich hierbij automatisch wanneer hij voor het eerst wordt aangesloten en sluit weer bij ontvangst van een tweede signaal. Grijpers hoeven niet opnieuw ingeregeld te worden: ze behouden ook na offline te zijn geweest hun zeer precieze standaard herhaalnauwkeurigheid van 0,05 mm. Erg handig wanneer een grijper moet worden gewisseld. En dankzij een uitgekiend gatenpatroon kan dit uitwisselen zonder problemen ook met veruit de meeste premium grijpermerken. Dat maakt de 5000-serie tot een wel heel universele familie.