Tue May 26 2020

05 26

Sneller en preciezer wegen

05/09/2016

Door Bart Driessen

Een industrieel, gecertificeerd weeginstrument dat per seconde 1600 weegacties uitvoert, daardoor uitzonderlijk snel het exacte gewicht bepaalt, en plug-and-play vier applicaties aan kan; de 1020 Indicator/controller van PENKO Engineering kan dat. De 1020 zorgt voor voor de besturing van vulapplicaties, check weighing (gewichtscontrole), bandwegen en krachtmeting. Bovendien maken interfaces de communicatie mogelijk via de belangrijkste industriële protocollen. En een helder beeldscherm vergemakkelijkt de bediening.


     

Snel – precies – besparend

In industriële applicaties is de meetsnelheid mede bepalend voor het precies doseren, controleren en afvullen van producten. Hoe sneller het meetresultaat bekend is, hoe preciezer ook de gegeven meetwaarde. In het geval van de 1020 Indicator/controller hebben we het over 1600 wegingen per seconde, een snelheid die ver boven het gemiddelde van bestaande weegoplossingen ligt. Een belangrijk effect van deze hoge snelheid is niet alleen dat de exacte meetwaarde eerder beschikbaar is. Ook het afvulsysteem kan dan eerder aangestuurd worden. Als de meetwaarde eerder bekend is, zal ook een klep of afsluiter eerder afschakelen. De gewenste afslag vindt dus eerder plaats. Het gevolg hiervan is ook dat de afwijking ten opzichte van het ideale vulgewicht kleiner is. Elke gebruiker van een vulinstallatie zal het voordeel hiervan meteen inzien: hij kan hierdoor preciezer doseren. In plaats van een veilige marge van enkele grammen boven het minimum aan te houden, kan de gebruiker zijn marge reduceren tot een lager niveau. En op de lange duur betekent een lagere marge een enorme besparing op afgevuld product. Zeker als het gaat om producten met een hoge stuksprijs of producten die in grote aantallen worden geproduceerd. In industriële omgevingen gaat het bij dat soort besparingen al snel om zeer grote bedragen. Dankzij dit effect van de 1020 Indicator is de discussie over de vereiste terugverdientijd dan meestal snel beslist. Ook voor krachtmeting is de hoge meetsnelheid een pre, de belasting bij breuk en de rek bij breuk laten zich hierdoor exact bepalen.

Procesautomatisering

Behalve niet-automatische wegingen kan de 1020 ook toegepast worden als controller voor procesautomatisering. Dat gebeurt in combinatie met meegeleverde software van PENKO op verschillende manieren. Bijvoorbeeld als 1020 Indicator MFL, voor het afvullen van verpakkingen. Een andere uitvoering is de 1020 CHK, check wegers, voor het controleren van gewichten. De derde uitvoering, 1020 BLT, voor belt weigher/bandwegers, wordt gebruikt voor het continu totaliserend wegen op transportbanden. De vierde toepassing is de 1020 Indicator FMD, force measuring/krachtmeting. Deze dient voor het uitvoeren van destructief en niet-destructief materiaalonderzoek. Met deze vier applicaties is de1020 klaar voor procesautomatisering. Afgezien van de 1020 FMD, beschikken de types van de 1020over het zeer gebruiksvriendelijke G-Cal, geographical calibration. Deze kalibratieoplossing van PENKO zorgt voor een snelle kalibratie die waar ook ter wereld mogelijk is; zonder daarvoor gebruik te hoeven maken van gewichten. De noodzakelijke software wordt door PENKO meegeleverd en werkt direct na aansluiting van het instrument; dus plug-and-play. Een andere belangrijke voorwaarde voor een succesvolle procesautomatisering is communicatie, zowel met een besturing als met een hoger gelegen IT-systeem. De 1020 is standaard uitgerust met een USB- en Ethernet-poort. Daarnaast kan de gebruiker kiezen uit verschillende netwerken en veldbussen: RS232/RS422, CAN-bus en PROFIBUS. Hierdoor is de 1020 inzetbaar in praktisch elke industriële procesautomatisering.

 

Certificering PENKO 1020

De PENKO 1020 wordt geleverd met een CE-verklaring en is UL(listed). Verder is het instrument gecertificeerd conform drie OIML-aanbevelingen. Voor niet automatische weegtoepassingen (R76) is dit certificaat DK0199-R76-14.01. Voor automatische controlewegingen (R51) is de PENKO 1020 gecertificeerd met DK0199-R51-14.02. Voor het vullen op gewicht (R61) is de PENKO 1020 gecertificeerd met DK0199-R61-14.03.

 

 

Voor meer informatie: Henk Smit, Sales Manager.