Weidmüller breidt u-formule uit

12/06/2016

Door Bart Driessen

Op de stand van Weidmüller in Hannover viel al op hoe vaak de ‘u’ terugkomt: u-link, u-remote of u-control. De u verwijst naar de u-vormige klem waarmee Weidmüller alle dataverbindingen aansluit. Maar minstens zo belangrijk is het snelle bouwen en monitoren van dit besturingsconcept.


     

Klaas Wijbenga en Carsten Renk, beiden product manager remote I/O bij Weidmüller, geven uitleg. “Het uitgangspunt van ons nieuwe besturingsconcept is om het de machinebouwer gemakkelijker te maken; zowel bij de engineering, configuratie, inbedrijfstelling als het onderhoud van besturingen. Het gaat vooral om gemak, efficiëntie en transparantie. Zo hebben we heel veel tijdbesparing mogelijk gemaakt met onze nieuwe u-remote klemmen. Deze klem bestaat uit drie delen die in twee kliks met elkaar verbonden worden. Het insteken van de kabel in de klemmen gaat vliegensvlug. Door kleurcodering ziet de monteur direct waar hij verschillende kabels in moet steken. Bovendien kan de monteur heel snel controleren of alle kabels in een lange klemmenstrook correct zijn ingestoken met een IO-test. Daarvoor sluit je de u-remote aan op een besturing of PC waarna je de complete klemmenstrook via een webbrowser op het beeldscherm kunt zien. Met de groene of rode leds zie je meteen of de bekabeling correct is uitgevoerd. Nieuw van u-remote is verder de integratie van de IP20 en IP67-modules voor signaalverbindingen. Dat betekent dat verschillende I/O’s vanuit het veld en I/O’s die zich dicht bij de machine bevinden nu met elkaar op één en dezelfde klemmenstrook verbonden kunnen worden. Zodoende worden ook IP67-componenten onderdeel van het IP20-gedeelte.”

Kopstation

Als je klemmen op een intelligente klemmenstrook plaatst heb je ook te maken met een kopstation. “ Het kopstation is uitgerust met interfaces voor industrieel ethernet en andere bekende veldbussen. Hierdoor beschik je in no time over een complete machinebesturing. Deze geïntegreerde oplossing is toepasbaar voor zeven verschillende veldbussystemen (PROFIBUS, DeviceNet, CANopen, PROFINET, Ethernet/ IP, EtherCat en Modbus-TCP). Dankzij deze communicatiemogelijkheden biedt het kopstation van u-remote de mogelijkheid om werkelijk alle instellingen en sensoren op afstand te monitoren en naar behoefte aan te passen. Ook door deze transparantie kunnen engineers nieuwe projecten veel makkelijker configureren. Die transparantie betaalt zich ook uit tijdens de ingebruikname van een nieuwe machine. De ingebouwde webserver van het kopstation maakt het bijzonder eenvoudig om via ethernet of USB een volledige IO-test uit te voeren. Of alles netjes is aangesloten is dan in één oogopslag duidelijk. En bij bestaande installaties is het ook veel gemakkelijker de oorzaken van storingen te vinden, omdat je direct kunt zien of een signaal binnenkomt.”

Reductie bekabeling

Een belangrijk voordeel van dit u-remote besturingsconcept is tenslotte de enorme besparing op bekabeling. In plaats van een grote hoeveelheid stuurstroom- en datakabels zijn in de u-remote oplossing slechts een voedingskabel en een datakabel nodig. Op een klemmenrail kunnen dankzij de interne 4A voeding maar liefst 64 I/O-klemmen worden gemonteerd. De, voor in- en uitgangen gescheiden, voedingsrails voor 10A kunnen op diverse plaatsen onderbroken worden en opnieuw voeding worden voorzien. Elke klem is slechts 11,5 millimeter dik maar biedt een klem ruimte voor acht sensoren met maximaal 4 aders per kabel; dus in totaal 32 aansluitingen per klem.

Transparantie

De basis van deze transparantie is natuurlijk de dubbele communicatiemogelijkheid van het kopstation dat naast USB en de bekende veldbusprotocollen ook overweg kan met industrieel ethernet. Heel nuttig om even te controleren of alle aansluitingen foutloos zijn uitgevoerd. Een ethernetkabel is al voldoende voor bijvoorbeeld de check van een complete PROFINET-configuratie. Elk aangesloten IO-component wordt dan zichtbaar gemaakt. En, afhankelijk van de module, per kanaal kan dan bekeken worden of er sprake is van kabelbreuk, kortsluiting of overspanning. Maar ook parameters en instellingen van sensoren zijn dan volledig zichtbaar.

Remote access en Cloud

Wat doet Weidmüller om de remote toegang tot besturingen via internet veilig te laten lopen? “Voor remote maintenance krijgen onze gebruikers toegang via een VPN-verbinding tot ons online service platform u-link. De toegang daartoe is natuurlijk gekoppeld aan specifieke rechten zodat iedere gebruiker alleen onderdelen kan benaderen die bij zijn deel van het platform en bij zijn functie horen, want ieder bedrijf kan één of meerdere gebruikers met individuele rechten definiëren. Het dataverkeer verloopt via eigen servers die in Duitsland zijn gestationeerd. Daardoor zijn een optimale beschikbaarheid en veiligheid (o.a. privacy) verzekerd. Groot voordeel van onze u-link cloud service is ook dat de gebruiker diverse gegevens kan koppelen aan de installatie, zo kan de gebruiker handleidingen uploaden of tekeningen of de projectsoftware. En uiteraard makkelijk in het gebruik.”