Fri Jun 05 2020

06 05

Eén man, vier kranen en 1000 ton

06/09/2016

Door Ad Spijkers

BKRS Crane Systems levert een setje kranen voor een nieuwe fabriek van off-shore fundaties. Dankzij Yaskawa U1000 frequentieregelaars kan één man met vier kranen 1000 ton verplaatsen.


     

Momenteel wordt op Maasvlakte II een productiefaciliteit gebouwd voor de continue productie van zeewaardige XXL fundaties. Deze fundaties dienen voor offshore windturbines en gas- en oliewinningsplatforms. Deze fundaties met een doorsnede van minstens 9 meter en worden intern gemanoeuvreerd met vier speciale 250 tons bovenloopkranen, geproduceerd door BKRS Crane in Veghel. Elke kraan heeft twee Demag hefunits met elk een capaciteit van 125 ton. De perfecte beheersing van de enorme lasten tijdens heffen en transport stelt hoge eisen aan de aandrijvingen en het besturingsproces.

Frequentieregelaar zonder stroomtussenkring

BKRS Crane Systems is al enkele jaren gestandaardiseerd op de frequentieregelaars van Yaskawa. een van der argumenten is de Japanse software-algoritmen die zorgt voor perfecte hijs–lastcontrolelogica. De hefunits in dit project werken met de nieuwe Yaskawa Matrix converter U1000, een omvormer met een compacte bouwvorm en zonder DC-tussenkring. Dankzij deze U1000 regelaars is standaard terugvoeding van de remenergie naar mogelijk. Hierdoor vervallen de grote remweerstanden die normaal nodig zijn om de remenergie te verwerken.

De Matrix regelaars zijn de nieuwste generatie ‘Active Front End’ oplossing in het aandrijfpakket van Yaskawa. Behalve een compacte bouwvorm hebben ze ook een hoog rendement en voldoet de U1000 standaard aan de strengste internationale normen voor de PowerFactor. Wereldwijd is een trend te zien in de wetgevingen voor harmonische vervorming en cosinus phi; de Yaskawa U1000 voldoet nu al aan deze IEEE519 compliance.

In dit specifieke project werden ook eisen gesteld aan de maximale hoogteafmetingen van de schakelkasten en het vermijden van remweerstanden. Door de compacte afmetingen en minimale interne warmteontwikkeling van de U1000 frequentieregelaars, creatieve engineering en speciaal gebouwde kasten kon BKRS Crane Systems ruimschoots aan deze eisen voldoen.

Eén man, vier kranen en 1000 ton

De kranen in de ruim 500 m lange en 20 m hoge hal worden radiografisch vanaf de grond bestuurd. De vier losse 250 tons kranen kunnen parallel worden geschakeld. Daardoor kan één man lasten van meer dan 1000 ton gecontroleerd synchroon met vier kranen verplaatsen. Een aantal in de regelaar ingebouwde algoritmen zorgt voor een perfecte beheersing van de last. Ttijdens het verplaatsen en remmen mogen de XXL fundaties niet slingeren of schommelen, een belangrijke eis van de opdrachtgever (foto: Don van den Akker, Yaskawa Benelux).