Fri Jun 05 2020

06 05

Walstroom nieuwe markt voor frequentieregelaars

08/09/2016

Door Bart Driessen

De overstap naar walstroom vereist een belangrijk onderdeel: frequentieregelaars. Danfoss timmert op dat gebied met de VACON-frequentieregelaars behoorlijk aan de weg. Ook te zien op de WoTS: stand 11B053

 


     

Waren de frequentieregelaars in de beginperiode vooral in trek als energiebesparende aandrijvingen van elektromotoren, nu zijn de omvormers ook populair voor de verduurzaming van de maritieme sector. Martin Kopka, sales-manager bij Danfoss: “Met de VACON-omvormers hebben we in de afgelopen 30 jaar een sterke positie verworven, vooral in de grotere vermogensklassen. Een mooi voorbeeld daarvan is de NXP Grid Converter. De eerste versie hebben we in 2010 voorgesteld aan de maritieme sector. Nu worden hybride aandrijvingen en walstroom voor de internationale beroepsvaart steeds belangrijker. De NXP Grid Converter speelt daar een grote rol in.”

Scheepsdiesel in haven op non-actief

Wat is de bijdrage van de NXP Grid Converter? “De NXP Grid Converter maakt zowel walstroom als stroom afkomstig van een asgenerator bruikbaar voor het boordnetwerk. Daarbij houdt de NXP Grid Converter de stroom die in frequenties van 50Hz of 60 HZ wordt aangeboden altijd op een stabiel niveau. Het powermanagementsysteem heeft daarvoor aan de generatorkant een contactschakelaar, een filter tegen vervuiling door harmonischen en een omvormer die schakelt van wissel- naar gelijkstroom. De eigenlijke grid converter bestaat uit een gelijkstroom- wisselstroomomvormer, een filter en een isolerende transformator. De voordelen van walstroom zijn bekend: de scheepsdiesel kan in de haven op non actief. Daardoor is er veel minder uitstoot, minder verbruik van diesel en minder trillingen en lawaai aan boord en aan de wal. Bij gebruik van een asgenerator, waarbij de generator direct gekoppeld is aan de schroefas, zorgt de Grid Converter voor behoud van de vaste frequentie. De Grid Converter kan ook in tegengestelde richting worden gebruikt. Wanneer het schip een of meer hulpaggregaten heeft, kan het ook zonder gebruik van de hoofdmotor langzaam en geruisloos de haven binnen- en uitvaren. De scheepsschroef wordt dan aangedreven via de Grid Converter. De Grid Converter wordt dan in omgekeerde richting gevoed vanuit het hulpaggregaat. Ook in noodsituaties kan de Grid Converter op deze manier zorgen voor een extra aandrijving.”