Mon Sep 25 2023

09 25

Winnen met software

15/07/2022

Door Door Liam van Koert

Traditioneel bezoeken we tijdens de SPS en de Hannover Messe de stand van de Duitse automatiseerder Lenze. Hoewel er in de coronajaren geen beurzen waren, betekent dat niet dat Lenze heeft stilgezeten. Hannover Messe 2022 bood de perfecte gelegenheid om met marketing manager EMEA West Marc Vissers te kijken welke stappen er zoal gezet zijn.

 


     

Lenze bestaat dit jaar 75 jaar. Voor het familiebedrijf uit Hamelen was het aanleiding om haar oude vertrouwde in een passender credo te wijzigen in Engineered to win. Volgens Vissers is het niet zomaar een marketinguiting. Natuurlijk wil het bedrijf de beste automatiseringsaanbieder zijn en van klanten en partners winnaars maken. Maar het luidt vooral ook een duidelijkere keuze richting software in. “Hoewel we ook op hardware-gebied steeds blijven innoveren, wordt hardware wel steeds meer een commodity. Het is digitalisering en software waar machinebouwers zich mee kunnen onderscheiden door bijvoorbeeld het bieden van digitale services en invoeren van nieuwe business modellen. En dat geldt ook voor ons.”

 

Verduurzaming

Toch beginnen we de rondgang over de jubileumstand bij enkele nieuwe hardwareproducten. Er zijn nieuwe varianten van de diverse frequentie- en servoregelaars uit de i-series. Een van de in het oog springende upgrades is de ‘één-kabel-technologie’, waarbij voeding en communicatie – de naam zegt het al – in één kabel zijn geïntegreerd. Nieuwste regelaar is echter de zeer compacte i550 protec. Deze met regelaar won onlangs nog een award van een toonaangevend Duits automatiseringsblad. Dankzij de beschermingsgraad van IP66 is hij overal in het veld decentraal in te zetten, ook als er geen aansluitkast is.  Ook de i550 motec is een nieuwe toevoeging aan de i500 familie . Ook deze is decentraal in te zetten, waarbij hij op de motor kan worden geplaatst, maar ook daarnaast. Voor communicatie zijn er diverse plug & play-modules beschikbaar. Hiertoe behoort ook een NFC-module voor draadloos uitlezen en IO-link master voor het aansluiten van bv sensoren. Tot slot heeft de regelaar standaard safety aan boord en voldoet het aan alle Ecodesign-normen (IE3). In combinatie met Lenze-motoren en -tandwielkasten zijn, mede door duurzame functies als regeneratieve technologie bij remmen, energiebesparingen tot 30 procent mogelijk.

 

Softwaretroef

“Eigentijdse aandrijfhardware kan je natuurlijk niet los van de software zien”, hiermee plaatst Vissers de laatste regelaar-upgrades in een eigentijdse context. “Dat geldt voor de communicatieprotocollen voor decentrale topologie, maar ook voor de veiligheids- en energieterugwinningsfuncties die de hardware aan boord heeft. Maar misschien nog wel meer voor de proces ondersteunende tools die machinebouwers van ontwerp tot en met inbedrijfname, operatie en voorspellend onderhoud ondersteunen. Zo hebben we de tool Easy System Designer, waarmee je voor tal van applicaties snel de juiste topologie en configuratie van je aandrijfsysteem bepaalt, dit inclusief de optimaal gedimensioneerde componenten. Daarnaast biedt de FAST software-toolbox standaard al zo’n 80% van de benodigde functionaliteit en is programmeren al grotendeels vervangen door parametreren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kinematica voor robots waarmee numerieke besturingen overweg kunnen, maar ook aan autotuningsfuncties die helpen bij de vertaling van de theorie naar de praktijk.

Gaan we vervolgens een abstractieniveau hoger, dan komen OEE, asset en ticket management en andere beheerfuncties van machines en hun aandrijvingen in het vizier. Hiervoor hebben we een cloudplatform ontwikkeld waar data verzameld worden en op een zinvolle manier via zelf in te richten dashboards naar de juiste plek te ontsluiten. Dit uiteraard ook op het juiste moment: de data-acquisitie is nagenoeg realtime. Bovendien kunnen datastromen dankzij goed beveiligde remote acces-technologie ook de andere kant op.” Vissers benadrukt dat dergelijke duurzame partnerships een laatste belangrijk ingrediënt zijn om ook op de lange termijn te winnen. “Bij familiebedrijf Lenze heeft de mens altijd centraal gestaan. Automatiseren is onze passie, maar dat kan je alleen succesvol doen met de juiste mensen en focus. Het is één van de redenen dat we diverse Lenze-producten als koppelingen, remmen en andere toebehoren in Lenze Selection hebben ondergebracht. Vanuit hier worden ook synergetische partnerproducten aangeboden. Want ook ons uitgebreide robuuste partnernetwerk is engineered to win. Daartoe behoren overigens bovenal onze trouwe klanten.”

Links

https://www.lenze.com/en-de/products/inverters/frequency-inverters/i550-motec-frequency-inverter

https://www.lenze.com/en-nl/i550-protec

https://systemdesigner.lenze.com/

https://www.lenze.com/en-nl/solutions/systems/our-software/fast-application-software-toolbox

+ Filmpje jongleertoepassing Hal 11