Wed Feb 19 2020

02 19

Niveaumeter elobau helpt bij precisie en registratie gewasbescherming

26/09/2019

Door Lilian Vermeer

Niveaumeters worden in diverse branches gebruikt om de voorraad in tanks te meten. Denk bijvoorbeeld aan de levensmiddelen- en drankindustrie. Maar ook bij gewasbescherming is het essentieel: de elobau niveaumeter vervult hier alweer een aantal jaar een belangrijke rol.


     

We gaan eens op locatie kijken hoe zo’n niveaumeter werkt bij gewasbescherming. We zijn bij de firma Hol Spraying Systems in Meteren, een dorpje in de Betuwe. Het bedrijf levert zeer geavanceerde fruitgewasbeschermingsinstallaties over de hele wereld.


Elobau Hol kleinzoon 2

Boomgaardspuit, Hendrik Hol directeur van H.S.S. (foto’s Bart Driessen)

  • Elobau
  • Hol Spraying Systems
  • niveaumeter
  • boomgaardspuit
  • Reedcontact
  • GPS-locatie

Hol Spraying Systems

Het bedrijf dat overgrootvader H. Hol in 1933 begon als smidse groeide geleidelijk uit tot landbouwmachinereparateur. Kleinzoon en achterkleinzoon Hol begonnen een aparte tak van landbouwmachines. “Zo’n tien jaar geleden zijn we begonnen met de ontwikkeling van gewasbeschermingsmachines voor de fruitteelt,” zegt achterkleinzoon Hendrik Hol. “We leggen ons vooral toe op boomgaardspuiten die tussen de rijen fruitbomen door kunnen rijden. Ze kunnen één tot drie rijen tegelijk bespuiten. De installaties worden door een trekker voortgetrokken.” In 2010 is het een apart zelfstandig bedrijf geworden onder de naam Hol Spraying Systems (H.S.S.). Het bedrijf groeit zo hard dat het volgend jaar (2020) naar een nieuwe locatie verhuist.

 

Elobau niveaumeter machinebesturing 2

elobau niveaumeter en HSS Controlbox touchscreen (foto’s elobau en Bart Driessen)


Makkelijke bediening van de installatie

De spuitinstallatie bestaat uit een tank waarin een digitale niveaumeter van elobau hangt die is aangesloten op een PLC of PCB. De vloeistof bestaat vaak uit 98% water en 2% toevoeging in poedervorm. De niveaustaaf detecteert het vloeistofniveau in de tank. De gegevens worden doorgegeven aan de HSS Controlbox met een speciaal ontworpen touchscreen die in de tractor opgehangen kan worden. Zo is vanuit de bestuurdersstoel in één opslag te zien hoe het staat met de tankinhoud.
Zoals: zit er nog voldoende vloeistof in de tank en hoeveel is er totaal gesproeid? “Dat is tegenwoordig heel belangrijk want je moet vanwege wet- en regelgeving een administratie bijhouden hoeveel chemicaliën er op het land gesproeid zijn. En dat kan heel gemakkelijk met dit systeem”, zegt Hol. Een bijzondere optie op de installatie met de PCB is een GPS-sturing. Elke boom heeft een GPS-positie en alleen als er een boom staat gaat de installatie sproeien. Als er geen bladeren gedetecteerd worden, stopt het sproeisysteem. Vooral als je hele grote gewaspercelen hebt (zoals in Canada, Nieuw-Zeeland) is dit een interessante optie.

 

Niveaumeter naar wens samen te stellen

Om het niveau van vloeistoffen te meten in tanks wordt in de elobau niveaumeter gebruik gemaakt van reedcontacttechnologie met draaibare programmeerbare kop. Het is een holle RVS-staaf waarin zich een lang gerekte printplaat (PCB) bevindt, met hierop bijvoorbeeld om de 10 mm reedcontacten. De lengte van de staaf is naar wens van de klant leverbaar. Aan de buitenkant van de staaf bevindt zich een kunststof vlotter die met het niveau van de vloeistof op en neer beweegt. Deze vlotter is voorzien van een magneet, en zal bij het op- en neer bewegen van de vloeistof de reedcontacten ‘maken’ of ‘verbreken’ en zodoende een verandering van het analoge 4-20mA meetsignaal veroorzaken. Dit analoge meetsignaal wordt in de PLC (of PCB) omgezet naar de tankinhoud die op het scherm aan de operator wordt getoond. De elobau niveaumeters zijn naar wens samen te stellen op basis van procesaansluiting, lengte van het meetgebied, rasterafstand (afstand tussen de reedkontakten), vlottermateriaal, aansluitvorm met bijvoorbeeld AMP stekker, M12 of vaste kabel.

 

Beste prijs-kwaliteitverhouding

In het verleden heeft Hol Spraying Systems andere technieken toegepast voor niveaumeting zoals druksensoren en ultrasoon, maar uiteindelijk hebben ze voor de elobau niveaumeter gekozen. Hol: “We hebben de prijs/kwaliteit van diverse meters vergeleken en die van elobau kwam er als beste uit. In 2012 introduceerden we digitale meting van het vloeistofniveau en we hebben de meters van elobau nu zo’n drie jaar.” Hol is zeer tevreden met de meter. Deze is eenvoudig te monteren en behoorlijk nauwkeurig: de afwijking is tot zo’n 5 liter. Vòòr de introductie van de digitale meting gebeurde dit met doorzichtige slangen en kon de afwijking oplopen tot zo’n 30 à 40 liter! 
Inmiddels heeft HSS overal in de wereld klanten en worden de fruitgewasbeschermingsinstallaties met de elobau niveaumeters van Amerika tot aan Nieuw-Zeeland gebruikt.

Ga voor meer informatie over de elobau niveaumeter (Eng. floatlevel sensor)(productnr. 205222-001) naar de website van elobau.