Thu Sep 24 2020

09 24

SPS ondanks matige economie weer succesvolle vakbeurs

29/11/2019

Door Ad Spijkers

De dertigste editie van SPS in Neurenberg trok afgelopen week iets meer dan 63.700 bezoekers. Dat was iets minder dan in 2018 (toen 65.700) maar nog altijd een respectabel aantal voor zo'n gespecialiseerde vakbeurs.


     

De vakbeurs staat al jaren bekend als 'de SPS'. Voorheen was dat een afkorting voor 'SPS IPC Drives', maar sinds dit jaar is het de afkorting voor Smart Production Systems. Dat weerhield verreweg de meeste van de 1585 exposanten er niet van om (ook) gewoon weer losse componenten op hun stand te presenteren. En terecht: zonder componenten ook geen systemen.

Maar zelfs kleinere aanbieders gaven toe dat ze niet meer wegkomen met alleen 'dozen schuiven'. De klant wenst minimaal een selectietool om voor zijn applicatie de meest geschikte component(en) te kunnen selecteren. Van daaruit automatisch bestellen, volgen van het orderverloop en conditiebewaking staan eveneens op het verlanglijstje van de klant.

Digitale productie

De Duitse auto-industrie en daarmee al haar toeleveranciers hebben het momenteel moeilijk. Dat verklaart deels het enigszins afgenomen aantal bezoekers. Maar ondanks het uitdagende economische klimaat blijft SPS de toonaangevende vakbeurs voor slimme en digitale automatisering. Behalve voor componenten was er bij de bezoekers veel aandacht voor machine learning en AI, product en machinesimulatie, industriële beveiliging in productie en cloud ecosystemen. Opvallend gering was de aandacht die exposanten besteedden aan OPC UA TSN en 5G.

De volgende editie vindt plaats op 24 tot en met 26 november 2020 in met Messezentrum Nürnberg.

Foto: Lilian Vermeer.