Tue Oct 27 2020

10 27

RapidPro in 2016 samen met Virtual (R)evolution

19/01/2016

Door Liam van Koert

Drie dagen boordevol 3D-printers, VR-brillen en andere tot de verbeelding sprekende technologieën onder één dak? Op 1, 2 en 3 maart wordt het werkelijkheid. In Veldhoven vinden dan gelijktijdig RapidPro en Virtual (R)evolution plaats. Beide evenementen geven een compleet beeld van de razendsnelle vooruitgang in de 3D-productontwikkelingsketen. Verplichte kost voor elke engineer die graag voorop loopt.


     

Het is alweer de zesde editie van RapidPro. En met het volwassen worden van de technologie, is ook het jaarlijkse ‘3D-productie’-evenement de kinderschoenen ruim ontgroeid. Volgens beursmanager RapidPro Els van de Ven breekt er een nieuwe fase aan, die vooral een nieuwe manier van denken vereist. Misschien kan het kijken door een andere virtuele bril hierbij helpen.

Omdenken
“Additive manufacturing begint een volwaardige plek tussen 3D-technieken als spuitgieten, frezen en vacuümvormen in te nemen. Ontwikkelingen in de metaal en andere materialen laten bovendien zien dat de inzet allang niet meer prototyping, maar hoogwaardige productie is. Tel daarbij op de dagelijkse vorderingen op softwaregebied en de digitalisering van de industrie en het mag duidelijk zijn dat er aan innovatieve ingrediënten geen tekort is. Waar het nog wel aan schort, is een nieuwe manier van denken. Het besef dat de 3D-keten op zijn kop gaat, en inzicht in wat dit voor ontwerp en productie betekent. Met het samenbrengen van de 3D-keten proberen we onder andere dit broodnodige omdenken te faciliteren.”

Virtualisatie
Eén van de onderwerpen die prima in een nieuw denkende 3D-keten past, is virtualisatie. Dat vindt ook Saskia Baeten, die namens Mikrocentrum de derde editie van Virtual (R)evolution voor haar rekening neemt. “De twee eerdere edities van Virtual (R)evolution waren bij Fontys. Nu doen we het samen in Veldhoven, inclusief ondersteuning van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij.”
Welke voordelen Virtual- en Augmented Reality de industrie kan bieden, hangt volgens Baeten erg af van de productontwikkelingsfase waarin men zich bevindt. “VR en AR kunnen beide een krachtig simulatiegereedschap zijn. Het maken van een digitaal prototype bespaart kosten en verkort doorlooptijden. Maar ook voor trainen of onderhoud kan een, al dan niet gedeeltelijk, virtuele toevoeging kostenbesparend en kwaliteitsverhogend zijn.”

Beleven
De combinatie onder één dak van RapidPro en Virtual (R)evolution is niet alleen handig, maar ook gewoon heel leuk. Wie wil er nu niet de laatste 3D-printers live aan het werk zien, rond kijken in de grenzeloze wereld van VR of van de experts horen wat er kan, hoe het kan en wat er nog allemaal op ons af komt? Een trappenbouwer die met markers en een tablet een trap niet alleen inmeet, maar meteen een 3D-model tevoorschijn tovert. Het neusje van de zalm op metaalprintgebied. Of de digitalisering van een ambacht als de edelsmid. Drie dagen boordevol lezingen. Drie beursvloeren waar de bezoeker niet alleen ontmoet, maar ook ervaart wat anders denken betekent. Dat is de inzet van de gezamenlijke inspanning van 1 t/m 3 maart. Zoals gebruikelijk in NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven, zoals gebruikelijk gratis.

Ga naar www.rapidpro.nl en www.virtual-revolution.nl voor het complete lezingenprogramma, deelnemers en demonstraties.

 

Foto: Bij kickstarter Altergaze koop je niet alleen een geprinte 3D-bril, binnenkort kan je er ze er ook gewoon downloaden