‘Schaufensterfabrik’ voor Industrie 4.0 in het echt

16/06/2016

Door Bart Driessen

Wat Industrie 4.0 inhoudt begint onderhand wel duidelijk te  worden. Een voorbeeld daarvan is de productie van SEW in Graben-Neudorf. Tijdens de Hannover Messe was een klein onderdeel daarvan te zien. Johann Soder, directeur technologie, geeft tekst en uitleg.


     

Dit jaar heeft SEW een nieuwe productielocatie in gebruik genomen; een  show-case voor Industrie 4.0 die tegelijk serieus productie draait. Deze ‘Schaufensterfabrik’, of ‘industriële etalage’, staat in in Graben-Neudorf.  Soder: “We hebben deze ‘Schaufensterfabrik’ gebouwd omdat we zagen dat heel veel bedrijven zo’n fabriek graag van binnen willen zien. Voor alle duidelijkheid: het is geen lab of proeffabriek. De fabriek verwerkt echte orders van klanten zoals dat ook in andere bedrijven gaat. Met de Schaufensterfabrik willen we de visie van SEW op het Industrie 4.0-verhaal koppelen aan de praktijk.” Soder: “Waar Industrie 4.0 op uitdraait, is volgens ons de vernetwerkte fabriek; compleet vanaf de orderontvangst tot en met de levering aan de klant. Maar met de volgende aantekening: de mens blijft actief, vanaf het begin, de productie en assemblage tot en met het eind van de productie. Ook in de fabriek van de toekomst blijft de mens dirigent van de waardecreatie.”

 

‘Cyber physical systems’

“De gedachte dat productie zonder mensen mogelijk is is volgens ons ongegrond. Mensen blijven zorgen voor de ontwikkeling van ideeën en de uiteindelijke controle van de productie. De verdringing van zware lichamelijke arbeid zal er voor zorgen dat alleen nog fitte en uitgeruste mensen aan het werk zijn. Mens en techniek blijven dus samen de fabriek mogelijk maken. Een ander aspect van het nieuwe type fabriek is de modulaire opbouw van productie-installaties. De fabriek van de toekomst zal daardoor schaalbaar en aanpasbaar zijn. In onze nieuwe ‘etalagefabriek’ werken we bijvoorbeeld met procesmodules en mobiele assistenten, de zogenaamde ‘cyber physical systems’. Modules en mobiele assistenten, die via netwerken met elkaar verbonden zijn, maken het in onze ‘Schaufensterfabrik’ mogelijk om op een efficiënte manier in batchgroottes van een stuks te produceren. Daarmee komen we tegemoet aan de huidige vraag naar klantspecifieke producten. ”

  

Batchgrootte 1

In hoeverre is het spreken over batchgrootte 1 eigenlijk reëel? Soder: “Dat is zeker reëel! In onze nieuwe productielocatie is de gemiddelde batchgrootte slechts 1,7. Terwijl we per dag  zo’n 2600 tot 2800 aandrijfproducten produceren. Dat betekent dat de bestelde batches bijna altijd bestaan uit verschillende uitvoeringen en kleine hoeveelheden. Daarbij is elke order bij ons klantspecifiek. Dat kan doordat onze procesmodules daarop ingericht zijn; één module is al in staat om een product in duizenden varianten te maken.”

  

Zwerm vogels

“Samen met onze mobiele assistenten, onbemande wagens die een last kunnen handelen tot 1,5 ton, voeren zij alle opdrachten uit die via het draadloze netwerk continu worden gecommuniceerd. Om de supply chain tijdens de assemblage te optimaliseren communiceren de mobiele assistenten ook met elkaar; net als een zwerm vogels of insecten. De lean productiemethode, die wij al langer dan tien jaar geleden hebben overgenomen, zorgt er voor dat overbodige handelingen zoveel mogelijk vermeden worden. Maar zeker zo belangrijk is de IT-kant van de zaak. Besturingssystemen voor logistiek, motion, safety, ERP etc. zijn aan elkaar gekoppeld  en besturen en controleren het hele proces.”

 

Start-up-mentaliteit

Hoe zorgt SEW er voor dat de constante vernieuwing in productietechniek het juiste tempo blijft houden? “Input van voldoende jonge mensen is enorm belangrijk voor ons. Maar daarvoor moeten bedrijven veel doen. Zo hebben we dichtbij onze hoofdzetel in Bruchsal samen met de Hogeschool van Karlsruhe een onderzoekscampus ingericht. Deze campus beschikt over een lab voor de ontwikkeling van gedigitaliseerde productietechniek. De invloed van deze campus op ons bedrijf is enorm positief. Er heerst een start-up-mentaliteit waar we geweldig van profiteren. De constante aanwezigheid van zo veel jonge mensen doet iedereen heel goed. Studenten doen bij ons stage, werken mee aan de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en producten en blijven voor een deel ook langer bij ons werken.”

  

Tweede productielijn

Hoe gaat het verder met de Schaufensterfabrik? Soder: “We werken nu aan het optimaliseren van de hele fabriek. Daarvoor wordt de installaties gemonitord zodat we kunnen overstappen op preventive maintenance. Ons doel is dat we eerder kunnen reageren dan de storing. We hebben de productiviteit al met 20% tot 25% verbeterd. Ook de doorlooptijd is enorm versneld; we hebben het over een versnelling van 60%. Momenteel breiden we de fabriek uit met een tweede productielijn. Dus van vernietiging van banen is bij ons geen sprake. Wij gaan met het zelfde aantal werknemers veel meer produceren! En dat is iets waar ik me heel goed bij voel.” Aldus een ingenomen Johann Soder.