Fri Jun 05 2020

06 05

Digital Servo Link vindt aansluiting

04/12/2014

Door Liam van Koert

Op de SPS laat Lapp zien dat er ook op kabel gebied genoeg te innoveren blijft. De nieuwste trend: een servokabel waar alles – dus ook de feedback paren – dankzij Digital Servo Link binnen één mantel zit. En dankzij nieuwe materialen en configuraties wordt productvariatie teruggebracht en worden tegelijkertijd de specificaties opgeschroefd.


     

 

Frank Hörtnagl is Product Manger van de ÖLFLEX kabels. “Eigenlijk hebben we de SERVO 7 DSL al op de Hannover Messe gepresenteerd” geeft hij ruiterlijk toe. “Maar hij maakt met de wel splinternieuwe SERVO 719 CY wel het hele servoverhaal compleet. Vandaar dat ook Digital Servo Link ook op de SPS een podium en een spotlight verdient.”

Kabeltradities
Traditionele servomotoren hebben twee aansluitingen. De eerste is voor een kabel waarin de voeding, een paar voor temperatuurbewaking en een ‘rempaar’ zit. De tweede is voor de feedback. In deze traditioneel groene kabel worden zaken als toerental en rotorstand naar de regelaar teruggekoppeld.

Digital Servo Link
Een nieuwe manier is aansturing middels de Digital Servo Link interface. Hierbij wordt het feedbacksignaal over bestaande paren gemoduleerd zodat de groene kabel komt te vervallen. Hoewel nog erg nieuw, ziet Hörtnagl hierin wel de kabel van de toekomst. “Ik heb zelf ook een rondje SPS gedaan en je ziet dat steeds meer motorbouwers Digital Servo Link ondersteunen. De voordelen die het biedt zijn dan ook evident.  Zo is het aansluiten van maar één kabel natuurlijk altijd gemakkelijker dan het aansluiten van twee. Ook bespaart het integreren van alle functies in één mantel  plaats, tijd, en niet onbelangrijk,  gewicht. Dit laatste merk je vooral bij hoogdynamische toepassingen waarbij bijvoorbeeld een kabelrups wordt gebruikt. En alles op geteld scheelt het natuurlijk vooral geld.”

Evolutie
Een misschien minder revolutionaire, maar daarom niet minder belangrijke vernieuwing is de komst van de 719 CY servokabel. Deze gaat de oudere 700 CY en 709 CY kabels vervangen.  Wat de gebruiker en Lapp hiermee opschieten? “Door  de vooruitgang die we op het gebied van materiaal, ontwerp en productie hebben geboekt zijn we in staat het hele ‘normale’  niet –DSL-aanbod in de kleinste mantel te stoppen. Daar profiteert iedereen van. Zo zijn 719 CY kabels nu standaard UL gecertificeerd voor de Amerikaanse markt en zijn de specs flink verbeterd. De capaciteit is teruggebracht van 120 nF /km naar 60 nF/km, wat betekent dat kabellengtes twee keer zo groot kunnen worden gekozen. Daarnaast is ook de spanningsvastheid beter: 0,6 / 1kV.” 
Ook zijn er voor Lapp en klant de nodige logistieke voordelen. Hörtnagl besluit: “Wij kunnen nu goedkoper produceren wat de klant terug ziet in de prijs.  Wat dat betreft heeft hij dubbel voordeel nu maar één type kabel op voorraad gehouden hoeft te worden. En ook dat is goed voor de botom line.”