Sat Jun 06 2020

06 06

Gele kaart voor onveilig bewegen

17/12/2014

Door Liam van Koert

Het is eigenlijk meer een gevalletje evolutie dan revolutie. En eerlijk gezegd valt ver uit het grootste deel van de producten op de SPS in deze categorie. Zo ook het gele kaartje van Pilz dat voor de veiligheid in een servoversterker zorgt. Dit jaar krijgt de versterker er daardoor twee waardevolle veiligheidsfuncties bij.


     

Het is druk rondom de Deutsche Meister tafelvoetbalkast op de stand van Pilz. Want hoe vermakelijk is het niet om het eens tegen de supersnelle servogestuurde voetbalrobot op te nemen. Iedereen speelt vol vertrouwen. Vertrouwen in eigen kunnen, maar zeker ook in de techniek. Want wat maar weinig spelers zich realiseren, is dat het met de hand oppakken van het balletje tijdens een dood spelmoment zomaar een gebroken hand of arm zou kunnen opleveren. Gelukkig maar dat de gele kaart die de servoscheidsrechter op zak heeft de krachtige servomotoren netjes in het gareel houdt.

Sterke servostamboom
De associatie van Pilz met safety ligt tamelijk voor de hand. Toch is het gele portfolio van de Duitse automatiseerder heel wat uitgebreider. Zo heeft Pilz ook een mooi zilverkleurige servoversterker in het assortiment: de PMC Protego D. Volgens Martijn van der Hoorn, Motion specialist bij Pilz Nederland is dat al heel wat jaartjes het geval. “Deze PMC Protego is al weer de negende generatie. En dat wil in deze snelle wereld met zijn disruptieve innovaties best wat zeggen. Echt goede producten verdwijnen niet zo maar. Die koester je en verbeter je.”
In het geval van de PMC Protego D (PMC staat uiteraard voor Pilz Motion Control en D voor drive), zijn sommige functies het resultaat van de laatste stand der techniek, zonder aan basisprincipes te tornen. De nieuwste versie heeft alles wat je van een moderne versterker mag verwachten. Hij is standaard uitgerust met CANopen en Ethernet (uitbreidingen zijn mogelijk met een insteekkaart), een multimediakaart (MMC) voor het veilig bewaren van gegevens en het updaten van firmware, uitgebreide diagnostiek en voorzien van alle gebruikelijke servofuncties. Waar de versterker zich onderscheidt, is dat hij ook standaard een functie voor het veilig afschakelen van het koppel herbergt. En uiteraard is voor meerassige toepassingen ook het onderling koppelen mogelijk via het real-time Ethernet protocol van Pilz zelf: SafetyNET p.

Veiligheidskaart
Wie meer veiligheidsfuncties nodig heeft om een machine veiliger en/of juist productiever te maken, kan een beroep doen op de gele kaart PMC Protego C (C voor card). En wie dat met een nieuwe kaart doet, beschikt meteen over twee extra veiligheidsfuncties die nu ook positieveiligheid mogelijk maken. Van der Hoorn: ‘De PMC Protego C kaart had aardig wat veiligheidsfuncties in zijn registers staan. Maar de nieuwe Safely Limited Position (SLP) en Safety Limited Increments (SLI) zijn een echte aanwinst. Je kan SLP bijvoorbeeld gebruiken om het veilige werkbereik van robots vast te leggen. En met SLI kan je veiligstellen dat nieuwe materialen veilig in een proces kunnen worden ingevoerd, zonder dat je de hele lijn hoeft te stoppen. Bovendien kan de SLI-functie samen met SLS (Safe Limited Speed) gebruikt worden voor een veilige ‘jog-mode’ die onveilige klappen voorkomt.”
De vorige generatie PMC Protego C beschikte al over de functies SS1, SS2, SOS, SLS, SSR, SDI, SBC en SBT. Ze maken veiligheidsniveau’s mogelijk tot en met PLe (EN ISO 13849-1) en SIL CL 3 (EN/IEC 62061).