Fri Jun 05 2020

06 05

Het digitale verhaal van Ölflex

12/04/2017

Door Bart Driessen

Kabels en connectoren veroveren de digitale 3D wereld. Lapp doet dat met ÖLFLEX® CONNECT 4.0: samen met klanten nieuwe klantspecifieke oplossingen bekijken via een slimme bril. Dus coöperative engineering, maar dan virtueel.


     

Tijdens de laatste Indumation mochten we ons bij Lapp uitleven op de Microsoft Hololens, de bril waarmee je in 3D een virtuele wereld kan doorkruisen. Maar wat doet Lapp hier mee? Mark van Dijke, marketing cöordinator bij Lapp: “De Microsoft Hololens helpt de klant om direct met ons te communiceren. We noemen dat ÖLFLEX® CONNECT 4.0; onze verder geoptimaliseerde oplossing voor voorgeconfectioneerde kabels en connectoren in de machinebouw. Met de Hololens kan de klant onze voorgeconfectioneerde kabels van alle kanten bekijken. De achterlichtende software maakt het ook mogelijk om andere oplossingen voor de zelfde functie te laten zien. De basis daarvoor zijn onze 3D Cad-tekeningen die omgezet zijn in hologrammen. De klant kan via de Hololens door die hologrammen alle aspecten van kabels en connectoren bekijken. Dat geeft een totaal ander beeld dan gewoon.”

Augmented reality

“We zijn vorig jaar november gestart metÖLFLEX® CONENCT 4.0. Ons doel is onze klanten in de toekomst effectiever te betrekken bij de ontwikkeling van klantspecifieke kabeloplossingen. Een voorbeeld daarvan is de bekabeling voor een robotarm. Met de Hololens kunnen we vanuit alle hoeken laten zien hoe de kabels en connectoren er uit zien als je ze monteert in een Kuka-robot. Het gaat dus vooral om de klantspecifieke oplossingen. Van standaard kabels en connectoren weten we dat. Maar het gaat ons om de nieuwe ontwikkelingen. Daarvan weet je dat niet van tevoren. Op deze manier kan Lapp samen met de klant bekijken of de gekozen oplossing wel in orde is. En we kunnen onderdelen digitaal toevoegen of verwijderen, precies zoals de klant dat wil. Hierdoor krijgt de samenwerking van fabrikant en gebruiker een nieuwe dimensie.”

 foto 2 IMG 0047

Nabije toekomst

“We geloven in deze nieuwe manier van communicatie met de klant. De technische mogelijkheden nemen heel sterk toe en wij denken dat deze ook in ons voordeel kunnen zijn. Natuurlijk gaan de ontwikkelingen heel snel en blijven we voortdurend nieuwe mogelijkheden ontdekken. Maar uitgangspunt blijft dat het in het voordeel van de klant en ons moet zijn. Feit is dat we met deze techniek nu al intensiever met onze klanten samen zouden kunnen werken. Dat zal de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor de klant alleen maar versterken. Op dit moment nodigen we klanten uit om kennis te maken met deze nieuwe techniek. De belangstelling hiervoor is heel groot. En dat gaat ook op voor het enthousiasme waarmee wij hier aan werken.”

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren