Sat Jun 06 2020

06 06

Beleef augmented reality met FieldBit Coach bij Raster Products

21/07/2016

Door Bart Driessen

Tijdens de WoTS (4 t/m 7 oktober) kan iedereen kennis maken met FieldBit Coach; een bijzondere augmented reality-oplossing voor service en maintenance in de industrie. Ga daarvoor naar de WoTS, stand 10A035 van Raster Products.


     

FieldBit Coach wordt officieel sinds april 2016 vertegenwoordigd door Raster Products. Met FieldBit Coach krijgen service-engineers toegang tot alle digitale informatie via hun smart glass; dus zonder daarvoor hun handen te gebruiken. En zij kunnen ongeacht afstand alle informatie delen met technische coaches die elders werken. Behalve toegang tot allerlei data en onderling overleg kan met FieldBit Coach elk karwei als video worden opgeslagen.

Handen vrij

De achtergrond is duidelijk: machines worden als maar complexer en onderhoud vereist meer technische informatie. Eerder maakten dikke mappen met elektrische schema’s, parameterinstellingen, onderhoudsinstructies en onderhoudshistorie al plaats voor PDF’s en CAD-files. Maar digitalisering van oud papier helpt service-engineers niet verder: zij houden liever hun handen vrij en willen direct weten wat er toe doet. En de technische experts die service-engineers willen ondersteunen? Zij willen contact met de service-engineer ter plaatse. En het liefste zien wat de service-engineer ook ziet. En dan ook nog live.

HeadTeractive

2 btv2000 para1aMet augmented reality worden deze wensen van industriële servicebedrijven haalbaar. De basis van FieldBit Coach is de software voor AR of augmented reality, ontwikkeld door het Israëlische technologiebedrijf FieldBit. Deze software is toegankelijk via een mobiele app en verkrijgbaar via Play Store (Android) en ITunes (Apple). Wanneer de service-engineer ook internetverbinding heeft en een topkwaliteit smart glass, is de basis voor augmented reality al gelegd. FieldBit levert als smart glass de Moverio BT-200, een product van Epson. De reden daarvoor is vooral het accupack dat voldoende is voor 6 uur verbruik. Verder werkt deze bril natuurlijk op Android, net zoals de app van FieldBit. Met deze twee onderdelen is augmented reality mogelijk: na activering van de mobiele app via wifi laat de bril in meerdere layers zien dat bepaalde machinedelen gekoppeld zijn aan allerlei technische documentatie. De gebruiker hoeft alleen maar het hoofd naar een specifiek onderdeel te draaien (HeadTeractive of head tracking) en de documentatie van dat onderdeel wordt geopend. Dat kan een plattegrond, technische tekening of instructielijst zijn. De documentatie wordt dan in stereo via de brillenglazen zichtbaar gemaakt (Google Glass produceert geen stereo beeld!). Tegelijk blijft de ‘gewone’ waarneming van de machine op de achtergrond intact. De service-engineer ziet dus de documentatie ‘boven op’ de machine.

Internetverbinding en voeding

De handsfree bediening van de Moverio BT-200 is een functionaliteit die mogelijk wordt door FieldBit Coach. Zonder deze app kan de gebruiker van de smart glass geen gebruik maken van FieldBit Coach. Naast de Moverio BT-200 levert Epson als vast onderdeel een controller-voedingsadapter. Voor de gebruikers van FieldBit Coach is deze controller belangrijk als router voor draadloos internet en leverancier van voldoende stroom. Echt bedienen van de FieldBit Coach-applicatie gebeurt volledig handsfree. De controller-voedingsadapter is verder uitgerust met een touchscreen, bluetooth en diverse poorten. De gebruiker kan het touchscreen van de controller natuurlijk wel gebruiken voor de bediening van andere apps.

Contact service-engineer - technisch expert

Het contact met de technische expert, die kilometers verder zijn werk doet, blijft natuurlijk bestaan. Sterker nog, het nut daarvan wordt enorm vergroot door de extra faciliteiten die FieldBit Coach in combinatie met de Meverio biedt. Een van de mooiste faciliteiten is dat de technische expert op afstand exact hetzelfde beeld live ziet als de service-engineer bij de machine. De camera in de bril zorgt daarvoor. Ook het augmented gedeelte van het beeld is door beide deelnemers te zien. Bovendien kunnen service-engineers en experts met elkaar spreken. De smart glass is namelijk uitgerust met twee kleine luidsprekers en heeft een microfoon. Doordat beide partijen hetzelfde beeld zien. kan er goed over technische details in de machine worden overlegd. Tijdens het overleg kan de expert ook een foto van de machine maken, deze opslaan in een map en met een stylus aantekeningen maken op de foto. Bijvoorbeeld waarschuwingen aan de monteur, als ‘open dit niet’, pijlen of cijfers; het maakt niet uit. Handig voor de service-engineer. Minstens zo interessant is de opslag van complete onderhoudsklussen in de vorm van video’s. Dergelijke video’s zijn heel bruikbaar als instructiemateriaal, maar ook als data voor kwaliteitscontrole. Maar ook als een klus voor de helft is afgerond en een ander onderhoudsteam het later overneemt.

Applicaties

FieldBit Coach heeft zijn nut al aangetoond in een zeer groot drinkwaterbedrijf in Israël. Ook energiecentrales en beheerders van grote leidingwerken zien nu de meerwaarde van augmented reality. FieldBit Coach wordt ook gebruikt voor service en onderhoud van grote, professionele printmachines en machines in de voedingsmiddelenindustrie. Waar wordt gewerkt in beschermende kleding met handschoenen, in zeer lawaaiige en gevaarlijke omgevingen is handsfree werken een must. Even opbellen naar de chef voor extra ondersteuning is dan praktisch onmogelijk en soms strijdig met veiligheidsvoorschriften. FieldBit Coach zorgt daarentegen voor visueel en gesproken contact tussen onderhoudsmedewerkers plus zichtbaarheid van de gewenste documentatie. Volgens gebruikers is het werken daardoor efficiënter, makkelijker en veiliger; ook in de moeilijke omstandigheden.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren