Sat May 30 2020

05 30

Totaalautomatisering in plakjes

15/12/2015

Door Liam van Koert

Sigmatek is misschien niet de eerste die met sliced I/O komt. Maar dat heeft één belangrijk voordeel: je kan leren van de fouten van je voorgangers. Bovendien moet je sliced I/O volgens Sigmatek zien in het grote geheel. Het bedrijf doet aan ‘totaalautomatisering’; en deelt alle lagen van ruwe sensordata tot en met HMI in modulaire plakjes.


     

“Je hebt vast wel eens van S-DIAS gehoord”, zegt Lucien Kouwenhoven terwijl hij een gelaagd I/O-blok in zijn hand heeft. De directeur van Sigma Control en vertegenwoordiger van Sigmatek in de Benelux is net op de SPS/IPC-Drives in Neurenberg om de Nederlandse pers te woord te staan. Het klopt. De plakjesversie van het Distributed Automation System is al even op de markt. Toch staan de sliced I/O-modules centraal op de Sigmatek-stand. En dat is niet voor niets. De slimme blokken zijn een belangrijk onderdeel van de Sigmatek-automatiseringsstrategie.

Op de achterhand
“Niet splinternieuw, wel vernieuwend”, trapt Kouwenhoven zijn rondleiding af. “Een beter uitgedacht sliced I/O-systeem ga je hier in Neurenberg niet tegenkomen.” Kouwenhoven geeft aan dat het Sigmatek niet per se voorop loopt. “Maken wat onze klanten nodig hebben. Dat is belangrijk. Veel van die klanten zitten in het hogere volumesegment. Voor hen loont het om functies kant-en-klaar te integreren. Iets wat ze zelf modulair in elkaar moeten zetten en wat ook nog eens groter is? Daar zitten ze niet op te wachten. S-DIAS is echter zo compact dat het juist veel minder plaats inneemt. En doordat we konden verbeteren wat collega-aanbieders minder handig hadden gedaan, werd het ook voor grote volumeklanten interessant. Dat voorassembleren van functies, dat doet Sigmatek voor hen in de fabriek, op één artikelnummer. En zijn er wijzigingen? Dan wordt er in Oostenrijk gewoon een module aangeklikt of afgehaald. De kleine klant heeft dubbel voordeel. Die krijgt modulair gemak met het prijsvoordeel van grootvolumeproductie.”

Robuuste legodoos
Wat zijn die voordelen waardoor S-DIAS een streepje voor heeft op de rest? Volgens Kouwenhoven zijn dat de slimme bouwstenen die zo gemakkelijk in elkaar klikken dat zelfs Lego er van onder de indruk zou zijn. “Een S-DIAS-module huisvest vijf stekkerblokjes met elk vier I/O. Dat zijn dus twintig kanalen van 63 mm2 in een plakje van 12,5 mm dikte. De stekkerblokjes kunnen zonder gereedschap gemonteerd worden en klikken natuurlijk zo stevig in de S-DIAS-behuizing dat er nooit iets los kan trillen. Maar de meest onderscheidende feature is misschien wel de montage op de DIN-rail. Je kunt de plakjes afzonderlijk of gezamenlijk (de sliced DIAS-modules klikken ook zijdelings aan elkaar) op de DIN-rail klemmen. Het bevestigingspunt ligt net als bij klemmenstroken of relais netjes in het midden. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet. Een bekend probleem is dat interne doorverbindingen het lastig maken de uitsparing voor de DIN-rail in het midden te plaatsen. Zoiets kost normaal ruimte omdat de I/O-blokken dan verspringen ten opzichte van andere elementen.” 

Realtime totaalautomatisering
Natuurlijk zijn ook de elektronische specificaties dik op orde. Kouwenhoven: “Wil je klanten in alle lagen van hun automatisering kunnen ondersteunen, dan heb je een goede realtime backbone nodig. In ons geval is dat VARAN, een 100 Mbit ethernet bus, waarmee afzonderlijke I/O-modules in 1.12 µs benaderd kunnen worden en waarop 64 modules (en dus 1280 I/O) kunnen draaien. Natuurlijk kent S-DIAS ook safety-, CPU- en analoge modules waarmee ruwe sensordata rechtstreeks de PLC kan worden ingeschoten. De lijst met S-DIAS-modules is lang en er komen maandelijks nieuwe oplossingen bij. Dit voor zeer uiteenlopende toepassingen en sectoren, dus om hier nu op in gaan zou wat te specifiek zijn. Ik zou de lezer eerder uitnodigen eens een kijkje op onze website te nemen of langs te komen bij ons in Barendrecht. Dan kunnen ze meteen ook bijpraten over al het andere SPS-nieuws. De nieuwe ETT-Multitouch HMI’s met PCT-technologie bijvoorbeeld, de nieuwe DIAS Drive 300 voor meerassige servosystemen, of onze zelf ontwikkelde AUGUMOS AGV voor intern transport. Uiteraard zorgen wij dan voor het totale plaatje, en natuurlijk koffie met een lekker plakje.”