Ook Siemens kijkt naar big data en Cloud

22/03/2016

Door Bart Driessen

Persconferenties van grote partijen gaan steeds minder over nieuwe producten, maar eerder over brede industrietrends. Een voorbeeld hiervan is de recente perconferentie van Siemens in Neurenberg over de komende Hannover Messe.


     

Het internationale journaille werd door Siemens behoorlijk onderhouden met een opsomming van wat dat bedrijf beschouwd als de belangrijkste ontwikkelingen. Tegelijk vormde dat verhaal ook de context waarin Siemens haar nieuwe producten plaatst. Maar goed, welke trends ziet de industrietak van Siemens dan op ons afkomen? In plaats van Industrie 4.0, Smart Factory of IoT spreekt Siemens momenteel liever van ‘Digital Enterprise’. Wat betreft de semantiek (betekenisleer) van die Digital Enterprise kunnen we de lezer alvast geruststellen. De betekenis daarvan is namelijk niets meer of minder dan die van het inmiddels algemeen bekende ‘Smart Factory’. Het uithangbord van die onuitputtelijke en nooit volle verzamelpot van technologieën en innovaties die nu in de industrie doorbreken – of al lang doorgebroken zijn. Het gaat natuurlijk om digitalisering van logistiek, productie, engineering, dataverzameling en –verwerking; und so weiter und so fort. De CEO van de divisie Digital Factory bij Siemens, Anton Huber, lichtte het op deze manier toe: “Ach, elk bedrijf heeft op zijn tijd wel een nieuwe kreet nodig om zijn producten te blijven vermarkten.” En waarom ook niet? Zo’n sterk relativeringsvermogen is verfrissend en bewonderingswaardig tegelijk.

 

Kersen op de taart

Maar los daarvan, wat draagt Siemens dan bij aan die Digital Enterprise? We pikken er een paar kersen uit die bovenop de taart op ons liggen te wachten. Allereerst heeft Siemens op het gebied van model based engineering een klapper gemaakt door de aankoop van CD-adapco. Deze club maakt met 900 werknemers wereldwijd simulatiesoftware voor stromingen van gassen of stoffen, een belangrijk onderdeel bij het ontwerpen van talloze producten en een mooie aanvulling op PLM. Minstens zo belangrijk is de Digital Enterprise Software Suite: de boodschappentas van Siemens waarin PLM, MES/MOM  en TIA met elkaar worden geïntegreerd. ‘Durchgängig’ noemen ze dat, wat zo veel betekent als open als transparant. De basis daarvan wordt trouwens iets heel nieuws: Mindsphere. Met Mindsphere biedt Siemens – nu nog een betaversie - een cloud-oplossing voor alle bedrijfssoftware. Zaken als preventief onderhoud, geïntegreerde aandrijvingen, voorraadbeheer of asset management kan men met Mindsphere vanuit de cloud laten werken. De gebruiker zelf bepaalt evenwel welke data via de cloud toegankelijk zullen zijn; een van de voorzieningen op security-gebied. Want ook met security is bij de ontwikkeling van Mindsphere rekening gehouden.

 

Big data

De betekenis van Mindshere gaat echter verder dan die van data van en voor puur technische processen. Waar het uiteindelijk op uit zal draaien is de gigantische data-acquisitie die bekend staat als big data. Ook in de industriële sfeer komt dit fenomeen op en wordt met Mindshere alleen maar dichterbij gebracht. Een van de gevolgen van de toegankelijkheid van industriële data vanaf het laagste veldniveau tot en met de hoogste besturings- en analysesystemen is de ontwikkeling van andere business-modellen. Heel terecht wijst Siemens er op dat de industrie stukken conservatiever is dan de IT-wereld en de elektronische consumentenbranche. Een smartphone klaar maken voor internetbankieren, hoe complex ook, is nog altijd simpeler en wordt sneller geaccepteerd dan de directe koppeling van een compleet industrieel proces aan het internet. Maar intussen gebruikt ook de industrie data die nu veel makkelijker beschikbaar zijn. Zo sterk zelfs dat er nu al plaats is voor compleet nieuwe business-modellen. Een voorbeeld daarvan is de maakindustrie die tegenwoordig dure machines eerder leaset dan koopt. De ondernemer van nu begrijpt namelijk dat het gebruik van een machine veel belangrijker is dan het hebben er van. En die ondernemer wil ook alleen nog voor operationele uren betalen. De achtergrond hiervan is dat met de opkomst van de cloud interessante middelen beschikbaar komen voor het optimaliseren van productie, rendement en asset management. Bedrijven krijgen daardoor steeds meer data ter beschikking en kunnen daardoor ook andere business modellen uitproberen. Siemens helpt bedrijven daarmee een handje. Het heeft Mindsphere namelijk uitgerust met apps voor data zoals beschikbaarheid van machines, efficiency, energieverbruik of cyber security. Industriële bedrijven zijn daardoor sneller en makkelijker op de hoogte en kunnen bijvoorbeeld er voor kiezen om machines wereldwijd in te zetten. Of verschillende data met elkaar te integreren en verschillende applicaties elkaar laten versterken.

 

Samenwerking met SAP

Ook Siemens zelf is in dit soort kansen geïnteresseerd. Dit bedrijf produceert namelijk ook zelf. Jaarlijks gaan er meer dan 3 miljoen producten naar eindgebruikers; een hoeveelheid waarvan de big data, mits beschikbaar, bijzonder waardevol kunnen zijn. Via de cloud kan Siemens makkelijker machines onderhouden, verhuren, aansluiten of verkopen. Mogelijkheden die uiteraard voor iedereen gelden. Toegegeven, het klinkt allemaal nogal futuristisch. Siemens zegt zelf dat op dit moment nog niet meer dan 3,5% van alle fabrieken wereldwijd met een continu systeem voor monitoring van hun machinepark werkt. Er is dus wat dat betreft nog een wereld te winnen. Maar de belangstelling hiervoor, aangewakkerd door de wereldwijde concurrentie, is er wel degelijk. Mindsphere kan hier zeker een rol in spelen. En om Mindsphere succesvol te laten zijn, werkt Siemens intensief samen met SAP. Mindsphere is namelijk voor een groot deel gebaseerd op SAP HANA, een oplossing van SAP om grote hoeveelheden data compacter en sneller te verwerken. Zo profiteert Siemens van de expertise op het gebied van business-software van SAP, een onderdeel dat Siemens zelf niet in die mate in huis heeft.