De virtuele kraanmachinist

15/10/2014

Door Bart Driessen

De toepassing van de software van SolidWorks bij Aertssen is bijzonder. Dit bedrijf gevestigd in het Belgische Stabroek, is specialist in het hijsen en verplaatsen van zware en grote lasten. Het is voor de engineering van deze projecten dat Aertssen deze software gebruikt. Ofwel de complete voorbereiding van alle complexe hijs- en transportwerkzaamheden wordt met deze software uitgevoerd.


     

 

Gene Verhoeven, engineering manager bij Aertssen, geeft leiding aan een team van vier engineers die dagelijks actief zijn met het voorbereiden van de hijswerkzaamheden. “Voor een leek is het misschien moeilijk voor te stellen, maar elk hijsproject moet nauwgezet worden voorbereid. We hebben namelijk te maken met zeer grote en zware lasten waar ook altijd grote risico's aan verbonden zijn. Als professioneel kraanbedrijf zijn wij verplicht om elk project zodanig voor te bereiden om de risico's zo minimaal mogelijk te houden. Onze kranen en transportmiddelen opereren op raffinaderijen, langs spoorwegen, dichtbij of op het water of in de buurt van hoogspanningsleidingen. Het zijn omgevingen waar alleen volgens de strengste veiligheidseisen gewerkt mag worden. De software die door Design Solutions wordt verdeeld, stelt ons in staat elk project tot in detail te engineeren. Twaalf jaar geleden zijn we begonnen met het gebruik daarvan. Natuurlijk is er in de loop van de tijd veel geëvolueerd. En sinds twee jaar gebruiken we ook EPDM voor het revisiebeheer van alle projectfiles. Deze software is echt onmisbaar voor ons geworden. In 2012 hebben wij zo’n 850 projecten geëngineerd. Dit geeft aan hoe belangrijk deze software voor ons is.”

Visualiseren
Om een liftingplan te maken beschikken de engineers over een complete, zelf opgezette, 3D CAD bibliotheek van alle kranen, transportmiddelen en hijsgereedschappen van Aertssen. Gegevens zoals mastlengtes, radii en tegengewichten, zijn daarin opgenomen als variabelen en stemmen overeen met de mogelijkheden van de kraan in werkelijkheid. Met de software kan de engineer (= virtuele kraanmachinist) een hijsproject simuleren waarbij ook gekeken wordt naar mogelijke collisions met objecten in de omgeving. De simulatie wordt in 3D uitgevoerd zodat de haalbaarheid van een hijsproject perfect in beeld komt. De software maakt het ook mogelijk alle onderdelen van het stappenplan te visualiseren door verschillende configuraties aan te maken. Aertssen gebruikt deze configuratieopbouw bijna altijd. “Door elke stap van ons hijsproject in beeld te brengen ziet de klant veel duidelijker wat onze oplossing is. De klant ontvangt van ons het hijsplan zodat we dat kunnen bespreken en aanpassen aan diens verwachtingen. Dat draagt sterk bij aan het vertrouwen van de klant in onze aanpak.”

EPDM
Twee jaar geleden heeft Design Solutions ervoor gezorgd dat Aertssen ook met EPDM kan werken. “De waarde van EPDM voor ons is onder meer dat het hele proces waarin een project wordt ontwikkeld duidelijk gestructureerd is. We kunnen nu ook met twee engineers tegelijk aan het zelfde project werken zonder dat dit conflicten oplevert. Vroeger werden alle wijzigingen handmatig aangebracht en bijgehouden; nu zorgt het programma voor het revisiebeheer. 
Via op maat gemaakte datacards wordt ook alle noodzakelijk informatie van het project ingevoerd, zoals klantgegevens, sitegegevens, gegevens van de load, welke mogelijke kraan en de job omschrijving. Het voorkomt ook verwisseling of verlies van eerdere versies. EPDM bespaart ons dus enorm veel tijd.

Meerwaarde
“Design Solutions heeft bij het opzetten van EPDM zeer goed geholpen. Ze hebben er voor gezorgd dat de ingevoerde informatie op de datacards automatisch vanuit EPDM op onze titelhoeken in de de drawings worden ingevuld. Dat is een voorbeeld van de meerwaarde die zij leveren. Een ander voorbeeld is hun helpdesk. Deze wordt door ons regelmatig geraadpleegd. Meestal kunnen ze alles meteen oplossen en zo niet, dan toch altijd binnen één dag. Dan zijn er ook nog de opleidingen van onze engineers. Naar aanleiding van een nieuwe release zullen zij jaarlijks een interne update training volgen waar alle nieuwigheden aan bod komen. Daarnaast heeft Design Solutions ééndaagse workshops waar gratis aan deel genomen kan worden. Door deze opleidingen halen we ook de meeste waarde uit de geleverde software.”