Kijk uit als massa in beweging komt!

03/11/2014

Door Liam van Koert

Als massa in beweging komt, zoals bruggen, havenkranen en transportbanen, is het uitkijken geblazen. Daarom wil je de garantie dat het apparaat ook kan stoppen of vertragen. En nog beter als de machinebouwer dat met één softwaretool kan installeren.


     

Wat je nodig hebt is dus een besturing en bewaking in een en dezelfde unit. Otto Waagmeester, Safety Drive Engineer bij SEW-EurodriveSEW-Eurodrive.nl, legt op de PROFIdag uit waarom bepaalde besturingen beter zijn. Bijvoorbeeld besturingen die motoren van een transportbaan op basis van Safe Limited Speed (SLS) regelen. De besturing houdt de snelheid van het product gegarandeerd veilig in een zone waar mensen kunnen komen. Gaat het te snel (door een foutje in de besturing), dan schakelt het systeem direct af en komt de baan tot stilstand.

 

Voordelen decentraal systeem

En dan de grote voordelen van een decentraal systeem (regelaar bij de aandrijving) boven een losse PLC, frequentieregelaar en safety monitor. Decentraal betekent dat de geïntegreerde regelaar in de motor in de plaats komt van de centrale schakelkast. De vertraging en bewaking wordt dan via PROFISafe uitgevoerd. Het is overzichtelijker en eenvoudiger dan een systeem met separate frequentieregelaars en bewaking.