Cyberprioriteit

03/04/2015

Door Liam van Koert

Tijdens de jaarlijkse persconferentie van Siemens die aan de Hannover Messe voorafging, zat ik in het vliegtuig naast de persvoorlichter van Siemens. Hij zit ook in de redactieraad van Automatie | PMA, dus we spreken elkaar regelmatig. Toch wist hij me te verbazen met enkele opmerkelijke feiten.


     

Siemens doet geregeld onderzoek naar wat de industrie bezighoudt. Zo ook naar wat bedrijven het belangrijkste vinden voor hun continuïteit. Tot zover niets raars. Ook hun stelling dat zij vooral aandacht schenken aan hun primaire proces leek me logisch. Maar dat dit punt spontaan uit de top-5 is verdwenen en cybersecurity met stip op nummer 1 staat, zegt toch wel wat.

Op de eerste plaats betekent het dat bedrijven het primaire proces wel aardig in de vingers hebben en zich er dus minder druk om lijken te maken. Er komt ruimte om naar andere continuïteitsdreigingen te kijken. En wat blijkt? Al die verknoping die het internet brengt, is toch best risicovol. Voorheen werd voornamelijk gedacht dat hacken vooral een ander overkomt. Ik ben vast niet interessant genoeg. Stuxnet? Een Amerikaanse aanval op Iran. Niet bepaald van dezelfde orde als mijn activiteiten.

Of het nu komt door de lawine aan terroristische aanslagen in de wereld, de Chinese overheid die op grote schaal Europese bedrijven (ook ASML) hackt; wat doet het er toe? Cybersecurity is de komende jaren big business in de industrie. Helemaal nu het Internet of Things de automatiseringsagenda domineert.

Terug naar Siemens. Want wat hadden zij in Erlangen te melden omtrent dit onderwerp? Volgens Digital Factory baas Hubert vooral dat Siemens er weinig aan kan doen. Natuurlijk hebben ze diverse nieuwe producten om interne netwerken veiliger te maken en kunnen ze gebruikers adviseren. Maar zoiets alomvattends als het internet is zelfs voor een bedrijf als Siemens een maatje te groot. Goede beveiliging is vooral een kwestie van onderwerp hoog op de prioriteitenlijst zetten. Hoe er in specifieke gevallen mee omgegaan moet worden? Dat is vooral een kwestie van goed luisteren naar de experts.