Sun May 31 2020

05 31

Chauffeur we kunnen!

08/04/2014

Door Liam van Koert

Het heeft een jaar of vijftien geduurd. Zou de politiek het dan toch gaan begrijpen? We hebben in ieder geval een goede beurt gemaakt bij onze oosterburen.


     

In Hannover bezorgde onze Minister President een bevlogen speech met inhoud in het Duits. Verder op zijn Ruttens. Voldoende humor en natuurlijk zijn jongensachtige charme die bondskanselier Merkel nogal stijfjes deed afsteken. Ook op de beursvloer deed Nederland het goed. Overal waar je komt is er wel een Holland paviljoen en de onderlinge saamhorigheid groot. Zo is de aaneenrijging van de paviljoenen van Mikrocentrum, Brainport, Nevat en MetaalUnie in hal 4 nagenoeg naadloos. En in hal 3 heeft minister Kamp van EZ – inmiddels gewoon Henkie voor de Nederlandse afvaardiging – zijn eigen stand. Met bedrijven als VDL, Tesla en TNO wil hij ondanks het overal terugkomende tulpenlogo in ieder geval het kaas & klompenimago van zich afschudden. Henkie heeft de hele week standdienst. Maar hij beperkt zich niet tot zijn eigen stand en doet geregeld een Nederlands rondje. Zowel Nederlanders als Duitsers waarderen het, wat mij brengt op de grote tegenvaller van Nederland Partnerland. Waar zijn toch die Nederlandse bezoekers? Natuurlijk zijn er de usual suspects onder de journalisten, inclusief een paar nieuwe gezichten. Natuurlijk zijn er de deelnemers zelf en nu dus ook de politieke kopstukken, vergezeld door de CEO’s van grote bedrijven. Maar de zich met uitpuilende tassen met schreeuwende logo’s begevende bezoekers spreken toch vooral Duits. Op zich niet raar en geen ramp. De Nederlandse standhouder wil zaken doen met buitenlanders en met Duitsers in het bijzonder. Dat ligt ons wel. We exporteren meer naar Duitsland dan naar China en India samen.
Toch klopt het niet. Ook als Nederlandse mkb-er hoor je hier je rondje te lopen. De week is met maandag nog vroeg. Dat zal er wel mee te maken hebben. Maar de bus gaat vertrekken en zal niet lang meer wachten. U kunt dus u kunt maar beter opstappen. Het zal niet lang meer duren voordat mijn collega zijn beruchte uitspraak zal doen: chauffeur we kunnen!