Laser maakt bom onschadelijk

20/10/2019

Door Ad Spijkers

Laser Zentrum Hannover, Laser on Demand en de Kampfmittelräumdienst Hamburg hebben met succes een nieuwe methode ontwikkeld om blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk te maken.


     

De poging om een blindganger op de gewenste plaats onschadelijk te maken, verliep volgens plan. Er volgde geen grote ontploffing, maar de chemische ontsteker uit de 500 ponder knalde er uit. De omhulling scheurde langs de vooraf aangebrachte groef open en slechts een zeer klein deel van het explosief ontplofte. De op laser gebaseerde aanpak zou in de toekomst meer veiligheid kunnen bieden voor munitiemedewerkers.

Geautomatiseerde deflagratie

De wetenschappers van de Laser Zentrum Hannover ontwikkelden in het Deflag-project een proces voor geautomatiseerde deflagratie (explosieve verbranding). In de eerste stap wordt met een vaste stof laser met 2 kW vermogen een groef in de omhulling van de bom gemaakt. Daarna, in de tweede stap, wordt het explosief gecontroleerd tot deflagratie gebracht.

Omdat de systeemtechnologie wordt blootgesteld aan sterke hitte en druk, hebben de onderzoekers en hun spin-off Laser on Demand een goedkope, 3D-geprinte laserbewerkingskop met standaard optische componenten ontwikkeld. De behandeling van het wapen en de explosieven in de veldproeven en de laatste veldtest met de 500 pond bom werd uitgevoerd door het personeel van de opruimingsdienst van de Hamburgse brandweer.

Volgende stap: gebruik onder water

De resultaten vormen de basis voor verdere onderzoeksprojecten om de procedure zo snel mogelijk te kunnen gebruiken. Bovendien willen de partners het proces en de systeemtechnologie aanpassen voor gebruik onder water. Er wordt nog steeds meer dan 1,5 miljoen ton munitie uit de Tweede Wereldoorlog in de Noord- en Oostzee vermoed.