Tue Oct 27 2020

10 27

De hele 3D-keten onder één dak

13/01/2015

Door Liam van Koert

RapidPro is een van de snelst groeiende beurzen op 3D-gebied. Zelfs van buiten de Benelux kloppen bedrijven bij Mikrocentrum aan voor een plaatsje op dit unieke evenement. In lustrumjaar 2015 staan als vanouds de snelle productontwikkeling en productie centraal. De eigentijdse 3D-keten komt hiermee compleet in beeld.


     

“De productontwikkelingsketen gaat letterlijk op zijn kop”, voorspelt Els van de Ven, kartrekker van RapidPro. In de vijf jaar dat ze het evenement organiseert, heeft ze de 3D-productiewereld behoorlijk zien veranderen. Niet alleen voor wat betreft productietechnieken, maar ook de businessmodellen en de hele 3D-keten staan aan de vooravond van grote veranderingen. “Het zal weinigen ontgaan zijn dat Duitsland een Industrie 4.0-agenda aan het uitrollen is, Nederland met Smart Factories aan de slag gaat en dat de verbonden wereld met zijn communities en crowdfunding razendsnel unieke producten op de markt weet te krijgen. In dit krachtenveld richting ‘seriegrootte 1’ spelen 3D-gereedschappen als 3D-scanners, CAD-software en 3D-‘printers’ een minstens zo’n belangrijke rol in de verbindende componenten. Het is dan ook geen wonder dat op alle niveaus – van grote productiebedrijven tot kleine thuisgebruikers – flink op deze technologie wordt ingezet.” 

Driedaags lustrum
Dat 3D-productie een enorme groeispurt doormaakt, blijkt ook uit de getallen van RapidPro 2014. Zo’n 100 exposanten en 5000 bezoekers waren goed voor indrukwekkende groeicijfers van 35 en respectievelijk 80 procent. Alle reden om in het vijfde lustrumjaar er een extra dag aan vast te plakken. Van de Ven: “Met het groeien van 3D-technieken voor prototypen en productie, groeit ook de kennisbehoefte. Er valt zoveel te vertellen en te laten zien, dat we een extra dag goed kunnen gebruiken. Ook verwachten we dit jaar nog meer bezoekers.”

Toonaangevend
Dat Mikrocentrum in 2011 op het goede moment met de juiste beurs-congres-formule is ingestapt, blijkt ook het feit dat RapidPro inmiddels zonder schroom toonaangevend genoemd mag worden. Bezoekers en exposanten beperken zich inmiddels allang niet meer tot de landsgrenzen. “We zien dat steeds meer klinkende namen er voor kiezen naar Veldhoven af te reizen om er hun oplossingen te laten zien. Zo zal in 2015 Bendertechniek als vertegenwoordiger van de hoogwaardige EOS-machines aanwezig zijn, maar is ook het gerenommeerde Arburg van de partij. Daarnaast ben ik er bijzonder trots op dat steeds meer bedrijven RapidPro kiezen voor de introductie van hun innovaties.” 

Hele 3D-keten 
RapidPro gaat niet alleen over 3D-printers. Het evenement brengt de hele 3D-keten samen. Zo is er veel ruimte voor 3D-scanners, meetapparatuur, software en natuurlijk materialen. Daarnaast zijn ook technieken als vacuümvormen, gieten en frezen van de partij. “We willen de bezoeker een compleet plaatje voorschotelen, dus van idee tot product. Vandaar de ketenbenadering in zowel het exposanten- als lezingenaanbod”, besluit Van de Ven. “Daarnaast hebben we besloten de onderverdeling RapidPro Industrial en RapidPro Home Professional te handhaven. Beide partijen zijn deel van de 3D-keten, maar hebben wel behoefte aan eigen specifieke tools en oplossingen.”
Uiteraard kan de bezoeker die niet wil kiezen zich vrijelijk tussen beide evenementen bewegen. Bezoek van de lustrumeditie van RapidPro is gratis. RapidPro vindt plaats in 2015 van 3 t/m 5 maart. Locatie: NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven.

Kijk voor meer informatie op www.rapidpro.nl