Sun Nov 29 2020

11 29

Accent Graficenter start makerspace in California Harderwijk

05/05/2016

Door Bart Driessen

De creatieve industrie van Harderwijk en omgeving heeft sinds begin dit jaar een eigen locatie. De broedplaats is gevestigd in bedrijfsverzamelgebouw California, aan de Deventerweg. Een bijzonder initiatief in de centrale hal van het gebouw is MakerSpace van Accent Graficenter.


     

Richard van der Poll, directeur van Accent Graficenter: “Ik ben heel blij dat het nu zo ver is. Een paar jaar geleden heb ik met een collega gezien wat er allemaal kon op het NDSM-terrein in Amsterdam. Dat heeft me toen enorm geïnspireerd. In mijn vak is het heel gewoon om met verschillende disciplines samen te werken. Denk maar aan grafische vormgeving, webbouwers, copywriters of fotografen. Maar samenwerken is voor elk bedrijf goed. Door verschillende bedrijven bij elkaar te zetten kom je heel makkelijk met elkaar contact. Je ziet wat anderen doen en je hoort van alles. Hierdoor creëer je kansen en komen nieuwe initiatieven snel van de grond.”

Makerspace
Wat is een MakerSpace? “Een MakerSpace is een creatieve digitale werkplaats waar je van alles kan maken. Er staan bijvoorbeeld een 3D-printer, lasersnijder, CNC-frees en een textielpers. Ook hebben we een snijplotter, een grootformaat printer en laminator waarmee hele mooie dingen gemaakt kunnen worden. Zoals grote posters en stickers bijvoorbeeld voor het beplakken van reclameborden. Maar ook kleine, in contour gesneden stickers voor modelbouw. Het zijn dure machines die je normaal gesproken niet zelf in huis hebt. We willen met MakerSpace deze computergestuurde gereedschappen binnen bereik brengen om zo innovaties en uitvindingen te faciliteren. We organiseren workshops waarin je leert hoe de machines werken. Daarna kan je deze voor een redelijke vergoeding per uur huren. Wil je zo’n machine niet zelf bedienen? Geen punt, dan maken wij het voor je.”

Veel interactie
Jullie zijn in april gestart. Hoe gaat het nu? “Het begint hier begint al aardig vol te lopen. De sfeer in het gebouw is heel goed en er is veel interactie. We hebben ook veel contacten met andere bedrijven in dit gebouw opgedaan en er lopen enkele interessante opdrachten. Omdat je onze machines hier in bedrijf kan zien brengt dat anderen weer op nieuwe ideeën. Intussen komen er nog allerlei nieuwe bedrijven bij in het gebouw. Na de zomer vindt de officiële opening plaats, maar wie wil kan alvast bij ons een kijkje nemen. Kijk op de website voor beschikbare tijden of mail voor een afspraak.”