2 g minder Pt in bouwmachines

21/12/2016

Door Ad Spijkers

Katalysatoren in bouwmachines zorgen voor minder schadelijke stoffen in de atmosfeer. Een Duitse onderzoekproject bekijkt hoe katalysatoren kunnen worden gemaakt met minder beslag op grondstoffen.


     

Twee gram minder platina per katalysator klinkt niet indrukwekkend, maar deze hoeveelheid komt overeen met 30% minder edelmetaal dat momenteel in uitlaatgaskatalysatoren in bouwmachines wordt gebruikt. Hierdoor worden de katalysatoren niet alleen goedkoper, maar er zijn ook minder grondstoffen voor nodig.

Elke auto heeft intussen een katalysator. Dat geldt niet voor bouwmachines zoals laadschoppen en kranen. Hun katalysatoren, voor zover al aanwezig, zijn niet vergelijkbaar met die in auto's. Grote motoren maken de bouwmachines robuust en krachtig, maar tegelijkertijd stoten ze ook een flinke hoeveelheid schadelijke stoffen uit.

Dat is voor de wetgevende instanties de reden om ook voor deze motoren de emissievoorschriften aan te scherpen. Nieuwe machines moeten katalysatoren toepassen om minder schadelijke stoffen uit te stoten. De markt voor katalysatoren groeit dus.

Onderzoeksproject

In een project dat wordt gesubsidieerd door het Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF) wordt een nieuwe generatie katalysatoren onderzocht. Deze hebben 30% minder platina nodig zonder daarbij in te boeten aan functie en levensduur.

Als alle bouwmachines in Duitsland met deze nieuwe katalysatoren worden voorzien, dan zou dat een besparing van 200 kg platina per jaar betekenen, wat tegen de huidige marktwaarde overeenkomt met zo'n zes miljoen euro. (foto: Liebherr)