Thu Jun 04 2020

06 04

Thermozuilen meten temperatuur bij mensen

01/04/2020

Door Ad Spijkers

Het CiS Forschungsinstitut in Erfurt heeft een methode ontwikkeld om de lichaamstemperatuur van mensen te meten op een afstand van 0,5 m tot 2 m met een nauwkeurigheid van 0,2 ° C.


     

De huidige situatie door de COVID-19-pandemie vereist zeer dynamische actie en bovengemiddelde inzet van mensen en apparatuur. In het kader van lopende industriële opdrachten ontwikkelt en produceert onderzoeksinstituut CiS samen met partners innovatieve thermozuilen. Deze sensoren maken contactloze temperatuurmeting mogelijk en worden gebruikt in contactloze thermometers in poortoplossingen. Slechts één toepassingsscenario betreft toegangsoplossingen die snelle en contactloze identificatie van mensen met koorts vanaf een afstand van ongeveer een meter mogelijk maken.

Thermozuilen

Er zijn al thermozuilen voor massaal gebruik bij koortsmeters met leesafstanden tussen 1 cm en 2 cm op de markt. Het ontwikkelingswerk van het CiS Forschungsinstitut heeft als doel een sensor met een bereik tussen 0,5 m en 2 m, met een gemiddelde afstand van circa één meter.

De betaalbare sensor biedt een nauwkeurigheid van 0,2 ° C bij 100 meetpunten per seconde. Dit creëert een in de tijd opgebouwde meetcurve. Het maakt temperatuurmeting op het voorhoofd van de voorbijganger mogelijk zonder zijn beweging te beperken. Zo kunnen mensen met een verhoogde lichaamstemperatuur of koorts vanaf een afstand contactloos en probleemloos worden herkend.

De huidige vraag komt uit Azië, maar er zal binnenkort ook een dringende vraag zijn naar dergelijke sensortechnologieën voor de Europese markt. De teams van het CiS Fortschungsinstitut handelen zo snel mogelijk om de ontwikkeling en aanstaande productie op korte termijn te implementeren. Ze willen hierdoor passend reageren op de huidige omstandigheden en de nieuwste technologieën bieden waar ze het meest nodig zijn.

Foto: N. Jurisch / CiS