Fri Jun 05 2020

06 05

Clean room on demand

23/09/2016

Door Ad Spijkers

Clean rooms zijn ideaal voor de productie en assemblage van gevoelige producten. Maar ze kosten ruimte en veel geld. De Clean Multipurpose Cover van Fraunhofer-IPA is een modulaire oplossing die ook voor het MKB betaalbaar is.


     

Zelfs geringe verontreinigingen kunnen in veel branches tot sterke kwaliteitsverliezen leiden. Verontreinigingen op bijvoorbeeld microchips, satellieten in de ruimte of lensen kunnen leiden tot gebrekkig functionerende of zelfs defecte apparatuur. Clean rooms kunnen uitkomst bieden, maar die zijn duur, niet overal beschikbaar en beschermen niet tegen verontreinigingen tijdens transport.

De ‘Clean Multipurpose Cover’ van het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) kan flexibel worden opgebouwd en houdt door zijn mobiliteit de onderdelen tijdens transport zuiver.

Kosten door verontreinigingen

Verontreinigingen door deeltjes of films veroorzaken in veel industrieën extra kosten. Hierbij gaat het onder meer om de halfgeleider-, voedingsmiddelen- en automobielindustrie, de lucht- en ruimtevaarttechniek en de farmacie. Treedt hier vervuiling op, dan leidt dat óf tot afkeur óf het werkstuk moet worden nagereinigd. Als ondernemingen niet kunnen vertrouwen hoe schoon hun productieomgeving is, zijn achteraf analyses nodig. Hoe dan ook, het kost tijd en geld.

Een oplossing is, gevoelige producten in clean rooms te vervaardigen. Maar niet alle bedrijven, zeker in het MKB, kunnen daarover beschikken. Verder ontstaan er problemen tijdens transport. Vast opgestelde clean rooms kunnen gevoelige producten buiten deze ruimte niet beschermen.

De onderzoekers van Fraunhofer- IPA hebben meermaals aanvragen uit de industrie gekregen om een betaalbare en flexibele oplossing te ontwikkelen. Met de Clean Multipurpose Cover komen de wetenschappers in Stuttgart daaraan tegemoet.

Besparingen

Het flexibele clean room systeem ter wereld voldoet aan alle zuiverheidstechnische normen van een clean room. Het is bovendien snel en gemakkelijk op elke willekeurige plek op te zetten. Door te kiezen voor een ‘on demand’ oplossing hoeven ondernemingen geen vaste clean room te bouwen, waardoor ze veel ruimte, energie- en onderhoudskosten besparen. Grote voordelen zijn ook de korte opbouwtijd (minder dan een uur) en de directe beschikbaarheid na een korte aanloopfase.

Voor het systeem hebben de onderzoekers een stromingsconcept ontwikkeld, opgebouwd uit slijtvaste materialen met een laag gehalte aan vluchtige organische componenten en een filtersysteem. Daarmee is voor een productieomgeving een reinheidsklasse tot ISO-klasse 3 mogelijk, gecertificeerd volgens DIN ISO 14644-1.

Clean room on demand

De Clean Multipurpose Cover is modulair opgebouwd en kan afhankelijk van het wensenpakket individueel worden geconfigureerd. De tent is beschikbaar in verschillende grootten tot 4 m2, naar keuze met of zonder bodem. Het opgebouwde systeem is transportabel en weegt in de gemiddelde grootte niet meer dan 20 kg.

De wetenschappers hebben in juni het eerste prototype gerealiseerd. Een serie testen in het clean room laboratorium voor het centrum voor vervuilingscontrole heeft het functionerend vermogen bevestigd. Elk specifiek eisenpakket wordt vastgesteld in samenwerking met partners uit industrie en onderzoekswereld. De kosten variëren naar eisen, grootte en luchtreinheidsklasse.

De onderzoekers willen het systeem verder ontwikkelen naar branche- en klantspecifieke behoeften, bijvoorbeeld op chemische en microbiologische verontreinigingen.