3D warmtewisselaar met keramische kern

03/04/2019

Door Ad Spijkers

Onderzoekers van de Professur für Elektrische Energiewandlungssysteme und Antriebe aan de Technische Universität Chemnitz introduceren op de Hannover Messe nieuwe, uit meerdere materialen in 3D geprinte componenten.


     

Vorig jaar presenteerden de onderzoekers op dezelfde beurs al een via additive manufacturing gemaakte elektromotor uit ijzer, keramiek en koper. Dit jaar presenteren ze er hun nieuwste onderzoeksresultaten.

Met behulp van hoogviskeuze pasta's, die via extrusie laag voor laag worden opgebracht en vervolgens gesinterd, is het de wetenschappers gelukt om speciale warmtewisselaars met een keramische binnenstructuur te printen. Hierdoor kan een elektrische en chemische isolatie van het koelmedium worden bereikt, wat voor de koeling van vermogenselektronicacomponenten en in de chemie industdrie nieuwe mogelijkheden biedt. De geprinte onderdelen zijn bestand tegen temperaturen van meer dan 300°C.

Door hun brede interesse in het 3D printen van meerdere materialen vonden de onderzoekers uit Chemnitz al meerdere partners uit de industrie bereid tot samenwerking. Het zwaartepunt in het werk lag vooral op de verder ontwikkeling van de printmethode, waardoor de proceszekerheid en de kwaliteit van de onderdelen kon worden verbeterd. Hiermee zijn de ontwikkelaars van de methode een stap dichter bij hun doel gekomen: industriële toepasbaarheid.

(Foto: TU Chemnitz/Fabian Lorenz)