Cobotica: een broodnodige update

12/09/2019

Door Liam van Koert

Op 19 september vindt de eerste editie van Cobotica plaats. Een stevig lezingenprogramma zal ingaan op alle prangende cobotvragen. Wat is eigenlijk een cobot? Welke soorten zijn er? Wanneer zet ik hem in? En wanneer kies ik een gewone robot? Hoe zit het met veiligheid? En hoe ziet het ecosysteem eruit dat zich inmiddels om de cobot heeft gevormd?


     

Wie zich maar enigszins voor automatisering met robots interesseert, kan het onmogelijk ontgaan zijn: het explosief toenemende aanbod van collaborative robots - in de volksmond inmiddels steevast cobots genoemd.
En waren het vroeger vooral de klassieke robotaanbieders die hiermee op de markt kwamen - enkele vooroplopende uitzonderingen daargelaten - inmiddels zijn er ook meer en meer voordelige Aziatische modellen in de
Benelux te krijgen.

Grote verschil met de ‘normale’ robot is dat de cobot niet achter een hekwerk hoeft te worden gestopt, maar veilig zij aan zij met de mens kan samenwerken. Dat biedt nieuwe kansen voor flexibele automatisering met snelle terugverdientijden. Je hoeft namelijk niet een hele cel op te bouwen voor een nieuwe taak. En ook het programmeren is bij cobots vaak een stuk eenvoudiger. Dingen die voorheen niet haalbaar waren, kunnen nu wel worden geautomatiseerd. Zelfs compleet nieuwe businessmodellen zoals een cobot als flexibele uitzendkracht zien het licht. Tegelijkertijd worden er met de opmars van de cobot door veiligheidsexperts ook de nodige kanttekeningen bij de cobotveiligheid - die verschillende fabrikanten op verschillende manieren proberen te waarborgen - geplaatst. Wanneer heb je bijvoorbeeld een veilige cobotgrijper nodig en wanneer volstaat een gewone? En kan een cobot met een vlijmscherp mes toch echt niet beter achter de tralies? Mag je hem een lastoorts geven? En hoe zit het met dat CE-certificaat als je de cobot even ergens anders tewerkstelt? Vragen alom, waar zelfs de experts het niet altijd over eens zijn.

Wat vakblad Vision + Robotics betreft werd het hoog tijd deze vragen in levende lijven te adresseren aan de hand van een stevig inhoudelijk lezingenprogramma. Tegelijkertijd onderzoekt Cobotica wat er op cobotgebied nog allemaal op ons afkomt.

Nieuwsgierig? Dat komt mooi uit. The Text Factory heeft enkele vrijkaarten te vergeven. Meld je hiervoor vlug aan door een email te sturen naar info@thetextfactory.eu met als onderwerp Aanmelding Cobotica. Hoor jij bij de de eerste vijf? Dan zorgen wij dat je er kostenloos bij kunt zijn!

 

Cobotica
Wanneer? 19 september 2019 van 10.30 tot 17.30 uur
Waar? Stadion Galgenwaard, Utrecht
Meer informatie: cobotica.visionenrobotics.nl