Tue May 26 2020

05 26

Elektronica helpt netvlies

08/06/2017

Door Ad Spijkers

De organische elektronica houdt zich bezig met elektronische schakelingen op basis van organische verbindingen. Deze vormen de basis voor een veelheid aan technologieën, van zonnecellen via licht- en displaytechnologieën tot chips die blinden weer laten zien.


     

Een van de toonaangevende wetenschappers op dit gebied is Prof. Dr. Karl Leo, hoofd van het Dresden Integrated Center for Applied Physics and Photonic Materials (IAPP) aan de Technische Universität Dresden. Zijn onderzoek heeft tot doel de prestaties in bijvoorbeeld displays, grote zonnecellen en elektronische schakelingen voorkomende halfgeleiders te verbeteren en daarmee het rendement van deze componenten aanzienlijk.

In een door de Hector Fellow Academy gesubsidieerde interdisciplinair project werkt Leo samen met medicus Prof. Dr. Dr. h.c. mult. Eberhart Zrenner, hoogleraar oogheelkunde aan het Werner Reichardt Centrum für Integrative Neurowissenschaften en oprichter van het Forschungsinstituts für Augenheilkunde aan de Eberhard Karls Universität Tübingen. Gezamenlijk werken ze aan de ontwikkeling van een nieuw soort netvlies-implantaten om blinden hun gezichtsvermogen terug te geven.

Als u twaalf minuten de tijd heeft: een filmpje op YouTube geeft een overzicht van het onderzoekswerk van beide wetenschappelijke instituten.