Wed Jun 03 2020

06 03

WoTS 2016: de bezoeker aan het woord

10/10/2016

Door Liam van Koert

Uiteraard zijn er op de WoTS veel noviteiten te zien en boodschappen te beluisteren. Maar wat vinden de mensen waar we het uiteindelijk allemaal voor doen? We spraken diverse bezoekers aan en vroegen hen naar hun mening en motieven.


     

Ron van Kleeff (foto) is data-analist en houdt zich bezig met business intelligence. Normaliter begeeft hij zich in de wereld van de kantoorautomatisering. En de analyses? Die houden spitsen zich vooral toe op financiële zaken. Of op personeel. “Ik ben echt onder de indruk”, vertelt hij. “Natuurlijk is me niet vreemd dat ook de industrie zich voor steeds meer datavraagstukken gesteld ziet. Big data. Het leek me dan ook het uitgelezen moment de WoTS een te bezoeken. Wat ik er hoop tegen te komen? Niets specifieks. Ik laat me gewoon verrassen en weet me als het goed is na vandaag een beter beeld te vormen wat de BI-uitdagingen in de industrie zijn."

Kruisbestuiving
Een tweede bezoeker, die liever anoniem blijft, lijkt op Motion & Drives in eerste instantie wat verdwaald. Als automatiseerder bij Shell had hij zijn pijlen voornamelijk op Industrial Automation gericht. “Maar hier kom ik op nieuwe ideeën”, verteld hij. “Kruisbestuiving door te zien hoe ze in een andere sector de dingen aanpakken. Ik krijg overigens wel het idee dat de rol van de beurs als informatie verschaffer verdwijnt. Die vind je ook op het internet. Je merkt het met twee jaar geleden, en helemaal met de tijden dat ik zelf nog op de beurs stond. Toch is het belangrijk hier te zijn. Om te netwerken en mensen op de ideeën te brengen die jouw in de toekomst verder helpen.”

Veel internationale studenten
Tot slot de student voor de microfoon. Of eigenlijk meerdere studenten, want meestal lopen ze in groepjes. Wat opviel? Veel moesten in het Engels worden aangesproken. We spraken ze als toekomstige ingenieurs in de richtingen elektrotechniek, werktuigbouwkunde en mechatronica. Wat zij er van vonden? Van interessant en leerzaam (de serieuzere broeders – het waren bijna allemaal jongens -) tot en met een leuk uitje met de waterstofauto H2A als hoogtepunt. (foto: Ad Spijkers)