VHM-frees sneller en zuiniger

19/12/2016

Door Ad Spijkers

De volhardmetalen (VHM) schachtfrees is de Mercedes onder de freesgereedschappen. Het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) heeft het gereedschap verder geoptimaliseerd.


     

Volgens studies bedraagt het aandeel van de volhardmetalen schachtfrees in de verspanende metaalbewerking in het midden- en kleinbedrijf tot 80%. Fraunhofer-IPA heeft het populaire gereedschap verder geoptimaliseerd. Met een nieuwe snijgeometrie brengt de nieuwe volhardmetalen frees 25% meer vermogen over en neemt daarbij genoegen met 17% minder energie.

Dit type frees dankt zijn populariteit aan enkele uitstekende eigenschappen. Omdat het gereedschap universeel toepasbaar is, robuust en bestand tegen hitte, is het geschikt voor moeilijk te bewerken metalen zoals roestvast staal en hooggelegeerde staalsoorten. De onderzoekers van de Fraunhofer projectgroep Regenerative Produktion in Bayreuth willen het grote marktpotentieel nog beter benutten.

Sneller met minder energie

Eerst hebben de deskundigen geanalyseerd welke krachten bij de dagelijke freestaken op het gereedschap inwerken. In simulaties en experimenten werd op basis daarvan de optimale snijgeometrie ontwikkeld. De analyses hebben uitgewezen dat een driedimensionale geometrie met verschillende snijhoeken en speciaal geconditioneerde snijkanten het rendement nog duidelijk verbetert.

Aansluitende tests in het laboratorium en uitgebreide proeven in de praktijk bevestigden het succes van de nieuwe snijgeometrie. De nieuwe volhardmetalen schaftfrezen heeft in vergelijking met de gangbare variant 17% minder energie nodig. De wetenschappers van het Fraunhofer-Institut konden de snijsnelheid met gemiddeld 10% laten stijgen en de voedingsnelheid zelfs met 25%. Tegelijkertijd kon de slijtvastheid van het gereedschap duidelijk worden verbeterd.

Op de volhardmetalen schachtfrees is octrooi aangevraagd. Intussen verkoopt de WNT-Groep het gereedschap via haar verkooporganisatie in 19 landen onder de merknaam S-Cut. Ook biedt de groep met haar systeempartner Maier in Oberschneiding de nieuw ontwikkelde schachtfrees in meer dan honderd verschillende uitvoering aan in haar catalogus en op beurzen.