VR bevordert wandelen en fietsen

20/01/2021

Door Ad Spijkers

Om wandelen en fietsen weer aantrekkelijk te maken, hebben steden een passende infrastructuur nodig. Virtual reality helpt een handje bij de ontwikkeling daarvan.


     

De auto is nog steeds het populairste vervoermiddel in Duitsland. Maar lopen en fietsen zijn de meest energiebesparende vormen van mobiliteit en hebben een positief effect op de gezondheid van een stedelijke samenleving. In veel steden ontbreekt de nodige infrastructuur om wandelen en fietsen aantrekkelijker te maken: geen of te smalle voet- en fietspaden, onvoldoende fietsenstallingen, grotendeels voorrang voor gemotoriseerd verkeer.

Maar wat maakt wandelen en fietsen in stedelijke gebieden subjectief veilig, aantrekkelijk en stressvrij? En hoe moeten stedelijke ruimtes zo worden ingericht dat meer mensen weer voor dit type vervoer kiezen? Een projectteam aan de Technische Hochschule Nürnberg Georg Simon Ohm onderzoekt verschillende factoren die de acceptatie van voetgangers- en fietspadverbindingen beïnvloeden.

Het onderzoek op de Nuremberg Campus of Technology (NCT) vindt plaats met behulp van virtual reality en moet helpen om de stedelijke ruimte aantrekkelijker te maken. Het onderzoeksteam voor intelligente verkeersplanning op de NCT werkt hiertoe in het project 'ViReVuRa - Mit Virtual Reality zur Fußgänger- und Radverkehrsförderung' samen met de faculteit Bouwkunde van de TH Nürnberg.

Virtual Reality

Met behulp van Virtual Reality (VR) in combinatie met een voetgangers- en fietssimulator analyseert het team verschillende beïnvloedende factoren, zoals verschillende verkeersroutings, verkeersvolumes of stedelijke ruimte-ontwerpen. Hiervoor ontwerpen de wetenschappers uit de praktijk meerdere varianten van een straat en implementeren deze in een virtuele omgeving.

VR is een ideale tool voor het project. De onderzoekers kunnen identieke en bijna vrij definieerbare stedelijke ruimtes simuleren met adaptieve verkeersscenario's en zo analyseren welke omstandigheden wandelen en fietsen weer aantrekkelijker maken. Het project wordt gefinancierd met € 50.000 van de Stiftung Innovation und Zukunft, die wetenschap en onderzoek ten behoeve van mens en milieu ondersteunt.

Om een idee te krijgen van de simulatoren ter plaatse en om zich onder te dompelen in de VR-wereld, bezochten de stichters Barbara en Manfred Schmitz hiervan het projectteam van NCT. Ze testten de technologie tijdens een virtuele verkenning van de Bahnhofstrasse in Neurenberg te voet en met de fiets. Digitalisering komt hier niet alleen de uitvoering van projecten ten goede, maar ook de communicatie. De stichters kunnen via telepresence-robots verbinding maken met de laboratoria en dus ook live aanwezig zijn in de ontwikkelingsstappen van het project - volledig voldoend aan de Corona-richtlijnen.